“AI zorgt voor grote besparingen”

1 oktober 2019
“AI zorgt voor grote besparingen”

AI-toepassingen in finance zijn nog schaars. FDmagazine organiseerde eind juni een seminar over de trend naar meer digitalisering in finance. Na de presentaties volgde een panelgesprek.

De elektronische factuur staat voor een heuse doorbraak in Vlaanderen. Gecentraliseerde softwarepakketten zorgen voor een strak beheer van de financiële processen. De laatste manuele handelingen ondergaan een robotisering en verlopen daarna grotendeels automatisch. Hoe gaan medewerkers die omschakeling realiseren? En hoe staat het met de invoering van artificiële intelligentie in de financiële afdeling? Dat waren de vragen waarop de sprekers van het seminarie Digital Finance een antwoord formuleerden.

België buitenbeentje

Robert De Beukelaer, CFO van Group S, bouwde zijn presentatie op met markgegevens uit verschillende enquêtes en eigen ervaringen. Uit zijn analyse bleek dat nog heel weinig bedrijven artificiële intelligentie gebruiken, terwijl de meeste bedrijfsleiders overtuigd zijn van de meerwaarde van de technologie. De medewerkers zelf blijken niet zo’n grote voorstanders van de invoering van kunstmatige intelligentie. Op dat vlak is België een buitenbeentje: de bestaande AI-projecten worden in de eerste plaats getrokken door de medewerkers op de werkvloer en zijn niet opgelegd door de top.

Machineleren in de praktijk

ML6 is een Belgisch bedrijf dat zich toelegt op de toepassing van machineleren in bedrijven. Het bestaat intussen vijf jaar en gebruikt steevast publiek beschikbare software binnen een cloudomgeving. Intussen kan het bogen op een personeelsbestand van vijftig personen, in de eerste plaats ingenieurs gespecialiseerd in het verwerken van data. ML6 heeft al ervaring met de analyse van sportwedstrijden, de forecasting van rampen, het digitaliseren van de universiteitsbibliotheek van Universiteit Gent en een aantal medische toepassingen zoals kankerdiagnose.

Opvallend aan het betoog van Simon Logghe was dat hij veel voorbeelden kon geven van concrete toepassingen van kunstmatige intelligentie in verschillende omgevingen, maar geen enkel in de financiële afdeling. Hij wees er wel op dat de introductie in finance makkelijk realiseerbaar moet zijn. Simon Logghe ziet voor de financiële processen goede mogelijkheden met AI, bijvoorbeeld bij het verwerken van binnenkomende facturen, het creëren van rapporten voor investor relations en bij risicomanagement.

Taak CFO wijzigt

Yaroslavna Stepanova, van het strategy panel van Accenture, is ervan overtuigd dat financiële processen al grotendeels digitaal verlopen. “De data zijn er, de technologie bestaat en bovendien is er de economische noodzaak voor een CFO om zeer snel beslissingen te nemen. Die kan dan niet anders dan rekenen op gedigitaliseerde en geautomatiseerde processen. Dat houdt op termijn in dat de typisch financiële taken zoals het boeken van transacties, controlling en de interne en externe rapportering grotendeels automatisch verlopen en dus niet meer de kernopdracht van de financiële afdeling zijn. De CFO zal steeds meer focussen op planning, analyse en advies aan de bedrijfstop.”

Yaroslavna Stepanova belichtte een reeks toepassingen van artificiële intelligentie in de financiële afdeling, zoals cash recovery door foutieve betalingen recht te zetten. Hier zou al snel een zeer grote besparing mogelijk zijn. Zij gaf ook het voorbeeld van een directe koppeling tussen de reële grondstofprijzen met impact op de verkoopprijs van het afgewerkte product.

Sukkelen met ontbrekende gegevens

Tijdens het panelgesprek na de presentaties vergezelde Ruben Slagmulder van Basware de sprekers. Basware biedt IT-oplossingen voor de order-to-pay-processen van organisaties. “Veel bedrijven hebben moeite om het proces efficiënt te beheren, ondanks het gebruik van meer digitale facturen en bijkomende software. Vaak sukkelen ze nog met basisproblemen zoals het ontbreken van een bestelbonnummer op de factuur. In zo’n gevallen kan het nuttig zijn om het hele proces goed onder de loep te nemen. In onze software zitten bijvoorbeeld zelflerende modules waardoor het pakket steeds beter gaat presteren naarmate het meer data verwerkt.”

FDseminar Digital Finance - AI
V.l.n.r. Robert De Beukelaer, Ruben Slagmulder, Simon Logghe & Yaroslavna Stepanova