Allianz: Staatsobligaties vormen risico voor financiële stabiliteit

3 oktober 2019
Allianz: Staatsobligaties vormen risico voor financiële stabiliteit

De negatieve rentes, het opkopen van obligaties door de ECB en het feit dat banken en verzekeraars aangemoedigd worden om dat papier in portefeuille te houden, verhogen samen het risico op een volgende financiële crisis. Dat zegt Oliver Bäte, CEO van Allianz.

Oliver Bäte maakt zich boos op de aanpak van Mario Draghi en de Europese Centrale Bank (ECB). De CEO van Allianz, de grootste verzekeringsmaatschappij van Europa, haalde scherp uit tijdens een interview in de Financial Times. Oliver Bäte verwijt de ECB de risico’s te vergroten in plaats van te verkleinen. Dat doet ze door de combinatie te behouden van een ultra-flexibele monetaire politiek met een weigering om de ‘doom loop’ van de bankinvesteringen in staatsobligaties door te knippen. Voor banken en verzekeraars worden staatsobligaties aanzien als risicovrije investeringen zonder enige bijkomende kapitaalvereiste. Volgens veel experten heeft dat de financiële crisis in de eurozone van 2012 alleen maar erger gemaakt.

“Politici en regelgevers beweren dat ze het financiële systeem (…) hebben aangepakt op het vlak van die negatieve spiraal. Daarbij vloeien risico’s in de financiële sector over in een risico op het falen van staten en terug. Die bewering is de grootste non-waarheid die er bestaat,” zegt Oliver Bäte in de FT.

In het interview vertelt hij dat hij die risicovrije investeringen in staatsobligaties - vooral van Zuid-Europese landen - beschouwt als één van de vijf grootste risico’s die de globale financiële stabiliteit in gevaar kunnen brengen.

Bron: Financial Times