Amper 725 Vlamingen studeerden af als boekhouder-fiscalist in 2019

21 oktober 2019
Amper 725 Vlamingen studeerden af als  boekhouder-fiscalist in 2019

Te weinig Vlaamse jongeren ambiëren een carrière als boekhouder-fiscalist. Dat blijkt uit een rondvraag bij hogescholen door Wolters Kluwer.

Uit dat onderzoek blijkt dat het afgelopen academiejaar slechts 725 Nederlandstalige bachelors accountancy-fiscaliteit afstudeerden terwijl de vraag naar jong boekhoudtalent enorm groot is. “8 op 10 vacatures voor basisprofielen bij boekhoudkantoren raakt moeilijk of zelfs helemaal niet ingevuld”, vertelt Ronny De Goedt, Managing Director bij Wolters Kluwer Tax & Accounting België. “Het lijkt erop dat de onjuiste stelling dat deze jobs door de digitalisering van de sector zouden verdwijnen zijn invloed heeft op de studiekeuze van sommige jongeren.”

Jarenlang regende het voorspellingen dat digitalisering en automatisering bepaalde jobs overbodig zouden maken. Een van de meest genoemde beroepen in die berichten is dat van boekhouder. “Maar niets is minder waar”, stelt Ronny De Goedt, Managing Director bij Wolters Kluwer Tax & Accounting België. Hij leidt de divisie die net de automatiserende software voor tax- en accountancykantoren ontwikkelt. “Dergelijke doemscenario’s zijn absoluut niet aan de orde. De tax- en accountancysector zit wel in een volle transformatie momenteel waardoor alle professionals het beroep anders zullen moeten leren invullen omdat technologie nu eenmaal een aantal zaken vereenvoudigt en versnelt. Met die versnelde output aan de slag gaan, is wat meer dan ooit de taak van de accountant is en wordt. Zij zullen in de toekomst het vaakst nodig zijn in die proactieve, adviserende rol.”

Knelpuntberoep
Door de jaren heen zijn jobs in tax en accountancy uitgegroeid tot regelrechte knelpuntberoepen. Uit een onderzoek op vraag van Wolters Kluwer België bij 308 Belgische boekhoudkantoren blijkt dat afhankelijk van het gezochte profiel slechts 10 à 20 procent van de openstaande vacatures vlot ingevuld raakt. “Vacatures voor zogeheten generalisten en dossierbeheerders raken slechts in 1 op 5 gevallen binnen een normale tijdspanne ingevuld. Voor zo’n 60 procent van die vacatures is het vaak een maandenlange moeizame zoektocht. 20 procent van de vacatures raakt voor deze profielen nooit ingevuld.” Themaspecialisten in btw of persoonlijke financiële planning blijken nog moeilijker te vinden want 1 op 3 vacatures raakt nooit ingevuld. Slechts 8 procent van de kantoren kan ‘makkelijk’ zo’n specifieke medewerker onder contract leggen.