Amuseer je

1 februari 2022

Als een moeder in de Verenigde Staten de kinderen naar een speelplein brengt, zegt die: ‘Maak plezier!’ In Europa zegt die eerder: ‘Pas op!’

We parafraseren iemand uit een debat rond ondernemerschap (Stimuleer ondernemerschap en durf te dromen, p. 29), maar ik vind nogal wat aanknopingspunten op verschillende plekken in dit magazine. De boodschap is overal durf zaken anders aan te pakken, wees minder bezig met regels, risico’s en drempels.

Zo riepen de deelnemers aan datzelfde debat op om meer te investeren in nieuwe vormen van ondernemerschap. “Ik geloof echt in een radicaal ondernemerschap om te innoveren”, zegt Etienne Goffin, ceo van Cronos Wallonia, een consulent in informatica. “We kijken altijd naar het Silicon Valley-model, maar ook het spin-offmodel heeft nog veel potentieel. In die formule start de onderneming met de steun van een krachtige en vermogende groep.” Nog meer advies luidt: geef vrijheid aan je personeel om vernieuwende ideeën te lanceren en te innoveren. Laat medewerkers echt leider worden van hun project.

Dat kan ook in een klassieke omgeving zoals een bouwbedrijf. Groep Huyzentruyt bijvoorbeeld maakt de strategische keuze om voortaan projecten te ontwikkelen voor de verhuurmarkt en dat niet alleen voor professionele investeerders, maar ook voor welgestelde particuliere beleggers. De bouwgroep organiseerde daarvoor kapitaalrondes, maar die zijn te klein voor een bank. Cfo Willem Declercq organiseerde ze dan maar zelf. Strikt volgens de regelgeving, maar met beperkte administratieve verplichtingen. De praktische uitwerking verliep via een aparte website, ondersteund door bijvoorbeeld de functionaliteit van Docusign voor contracten en met koppeling aan het eigen CRM-systeem voor een vlotte administratie.

Bij dit soort transacties denken we onwillekeurig ook aan het potentieel van blockchaintechnologie. Maar in België bestaat er nog veel wantrouwen, zo betreurt een enthousiaste Marc Toledo. Hij is naast voorzitter van BAx ook cfo van handelsplatform voor cryptomunten Bit4you. Toledo ziet in de VS al 25 procent van de bevolking werken met blockchain of cryptomunten, in België is dat amper 4 tot 6 procent. In landen als Nigeria of Vietnam ligt dat percentage zelfs hoger dan 40 procent. België kent natuurlijk een goed uitgebouwd bankwezen, maar zo missen we misschien ook het potentieel, zo meent Marc Toledo.

Joachim Goyvaerts van PayPal Benelux ziet iets vergelijkbaars bij de Belgische webshop. Hij denkt dat onze handelaars het potentieel onderschatten van klanten in het buitenland, terwijl onze webshops toch vaak goed geschikt zijn om het te maken op internationaal vlak. Al van bij het begin zijn ze meertalig en dat in tegenstelling tot concurrenten in de buurlanden. “Voor Belgen zijn de markten in de buurlanden ook veel groter: Dertig miljoen Duitsers en dertien miljoen Fransen kopen regelmatig online.”

Ook daar moeten we wellicht ruimte scheppen voor ondernemende medewerkers die op inventieve wijze een (technologische) mouw passen aan beperkingen en risico’s. Mijn wens voor uw 2022 is dan ook: stimuleer durf en creativiteit en amuseer je.