Artificiële intelligentie helpt bij douanedeclaratie

29 May 2019
Artificiële intelligentie helpt bij douanedeclaratie

De goederencode op de douanedeclaratie vormt de basis voor de hoogte van de invoerrechten, btw, accijnzen, compenserende rechten en antidumping. Fouten leiden al gauw tot extra kosten.

Voor een foutieve goederenclassificatie zijn er in principe echter geen excuses: de regels zijn duidelijk en omstandig omschreven met objectieve parameters. Waarom gebeuren er dan zo veel fouten? Er kunnen heel wat redenen zijn. Misschien was de beschrijving van de goederen op de factuur té summier en kent de aangever de goederen niet. Of het gaat om nieuwe materialen die niet onmiddellijk terug te vinden zijn in de lijst. Misschien heeft de verkoper een foutieve goederencode opgegeven.

Een 100 % automatische classificatie is onmogelijk, maar 90 % van het werk kan wel technologisch ondersteund worden. Blijven over: 10 % moeilijke gevallen en een betere benutting van mensen met kennis van zaken.

Vandaag is AI in staat om drie checks te doen die u flink vooruit helpen. Op voorwaarde dat het bedrijf over de correcte masterdata beschikt en over een voorbeeld-dataset waarmee het systeem kan getraind worden. Zo kan het

  • onbestaande en/of verkeerde codes opsporen
  • producten met exact dezelfde omschrijving en een verschillende code opsporen
  • productgroepen vergelijken met goederencodes

Doordat het systeem voortdurend bijleert, zal hij op termijn de goederencodes van nieuwe materialen met een grote zekerheid kunnen voorspellen.

Bron: Intris