Auditkantoor RSM gebruikt AI voor duurzaamheidsadvies

14 januari 2021
Auditkantoor RSM gebruikt AI voor duurzaamheidsadvies

RSM presenteert zich als eerste audit- & consultancy bedrijf in België dat compleet duurzaamheidsadvies geeft. De samenwerking met AI-bedrijf Bynubian maakt een efficiënte analyse van het energieverbruik mogelijk.

Met de lancering van RSM Intersustainability speelt de consultancygroep in op het groeiende belang van duurzaamheid bij bedrijven. Sustainability en klimaatbeheersing worden steeds meer een absolute noodzaak voor goede bedrijfsvoering. RSM Intersustainability zal bedrijven begeleiden naar 100 procent klimaatneutraal ondernemen. Erg belangrijk daarbij is dat de ingrepen niet ten koste gaan van het comfort van de werknemers.

Energiebesparing zonder comfortverlies

“Aan de basis van RSM InterSustainability ligt het welzijn van de medewerkers in een bedrijf. Ons uitgangspunt is de werknemer en niet enkel een door technologie of financiële elementen gedreven strategie. Hoe kan bijvoorbeeld het energieverbruik voor verwarming, verlichting of ventilatie in kantoren aangepast worden zonder dat dit het comfort van de medewerkers beïnvloedt én toch de uitstoot van broeikasgassen vermindert,” zegt Gert Van den Berg, CEO RSM Belgium.

Duurzaam ondernemen staat al langer op de agenda van RSM Belgium. Voor tal van Belgische bedrijven maakt de audit- & consultancy groep nu al niet-financiële rapporten. Daarin wordt onder meer nagegaan hoe de goederenstromen verlopen, op welke manier bijvoorbeeld papier en afval verwerkt worden en welke impact dit heeft op de ecologische voetafdruk. Door de oprichting van RSM InterSustainability wordt de dienstverlening onder leiding van Erwin De Bock nu opengetrokken naar een volledig begeleidingstraject.

Joint venture met Bynubian

De uitbreiding van het klassieke consultancy pakket wordt mogelijk gemaakt door een joint venture met het Gentse Bynubian.

“Door de kennis van RSM en de technologie van Bynubian samen te brengen, hebben we de eerste ‘real-time’ oplossing kunnen ontwikkelen die de productie en het verbruik van energie naadloos verbindt met comfort en inzichten in de ecologische voetafdruk. Door artificial intelligence en Internet of Things op deze verzamelde data los te laten, kunnen we operationele inefficiënties opsporen” zegt Rik Vereecken, partner bij byNubian.

Deze know-how & technologie werd ingezet om een unieke tool te ontwikkelen. RSM InterSustainability biedt – als eerste ter wereld - bedrijven oplossingen om gefaseerd het volledige traject aan te pakken. Een eerste stap is een audit van de huidige situatie. Daarin wordt niet alleen gekeken naar de kantoorgebouwen en de technische installaties, maar alle bedrijfsprocessen worden geanalyseerd. Duurzaam ondernemen stopt immers niet aan de bedrijfsmuren. Ook de samenwerking met leveranciers dient op een duurzame manier te gebeuren. De verzamelde data worden vervolgens geanalyseerd en leiden tot aanbevelingen die aangeven waar het bedrijf zijn CO2-voetafdruk drastisch kan verkleinen en CO2-belastingen onder controle kan houden. Het resultaat is een bedrijf met tevreden werknemers dat blijft groeien en evolueren tot een duurzame en klimaatbewuste organisatie.