Privacyverklaring

Banken investeren méér in fossiele brandstoffen sinds Klimaatakkoord

19 maart 2020
Tekst
Peter Ooms

Een nieuw rapport maakt duidelijk dat 35 internationale banken meer dan 2,7 biljoen dollar hebben geïnvesteerd in fossiele brandstoffen. De auteurs doen dat onderzoek sinds het Klimaatakkoord van Parijs van 2015. Het bedrag blijkt al elk jaar gestegen.

De laatste versie van het rapport - Banking on Climate Change 2020 - over de bankfinanciering voor fossiele brandstoffen is zopas gepubliceerd. Het toont aan 35 banken de sector van de fossiele brandstoffen niet alleen blijven financieren. Die steun breidt zelfs nog uit. Sinds het Klimaatakkoord van Parijs vier jaar geleden ging meer dan 2,7 biljoen dollar naar de sector. Uit het rapport blijkt dat die financiële ondersteuning elk jaar is toegenomen sinds de goedkeuring van het Klimaatakkoord in 2015.

Het Intergovernemental Panel on Climate Change (IPCC) van de VN publiceerde in een speciaal rapport over de opwarming van de aarde. Hun conclusie was dat we de uitstoot van CO2 wereldwijd moeten terugdringen om de ergste consequenties van de klimaatcrisis te vermijden. Maar deze nieuwe publicatie bewijst dat de zakelijke praktijken van de belangrijkste private banken niet veranderen. Dat drijft de wereld nog steeds in de richting van een klimaatramp.

Amerikaanse banken aan de top

Top 10 van banken die investeren in fossiele brandstoffen
Top 10 van de banken die investeren in fossiele brandstoffen (bron: Banking on Climate Change 2020)

Uit het Banking on Climate Change 2020-rapport blijkt dat de grote Amerikaanse banken de financiering van fossiele brandstoffen domineren. JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citi en Bank of America staan bovenaan de lijst. Samen zijn zij goed voor dertig procent van de wereldwijde investeringen in fossiele brandstoffen door die 35 banken. Aan de top van de ranking staat JPMorgan Chase met 269 miljard dollar. Dat is 36 procent meer dan de tweede op de lijst: Wells Fargo. Volgens de onderzoekers zou JPMorgan Chase ook heel actief zijn in enkele van de meest schadelijke activiteiten: olie en gas uit het Noordpoolgebied, offshore en fracking.

In de lijst zijn ook andere landen vertegenwoordigd. RBC en TD uit Canada, Barclays en BNP Paribas uit Europa, MUFG in Japan en Bank of China springen er dan uit.

Is verandering op komst?

Het rapport onderzoekt ook of de banken al richtlijnen hebben uitgewerkt om hun investeringen in die sector te verminderen. Dat zou hen in staat moeten stellen om hun engagement na te komen om te streven naar een beperking van de opwarming van de aarde tot 1,5°C. Geen enkele bank is klaar daarvoor en dat ondanks enkele opvallende aankondigingen van financiële instituten.

De onderzoekers stellen wel vast dat de investering in steenkool wel teruglopen. Voor de vermindering van de financiering in deze activiteit bestaan wel al langer richtlijnen.

Banking on Climate Change 2020 wordt uitgegeven door Rainforest Action Network, BankTrack, Indigenous Environmental Network, Oil Change International, Reclaim Finance en de Sierra Club. De publicatie krijgt de steun van 250 organisaties uit 45 landen van over de hele wereld.

Het rapport maakt de optelling van alle leningen aan 2100 bedrijven uit de sector van steenkool, olie en gas over de periode 2016-2019.

Meer in het topic: