Privacyverklaring

Banking as a service wordt realiteit dankzij Aion Bank en Vodeno

27 januari 2022
Tekst
Peter Ooms

Aion Bank is een in België gereguleerde bank en kredietinstelling met een Europese licentie. Vodeno is een aanbieder van cloud-native Banking-as-a-Service (BaaS)-diensten. Beide bedrijven bieden samen embedded financiële diensten aan voor bedrijven in heel Europa.

Kim Van Esbroeck, Country Head van Aion Bank België: “Slimme bedrijven begrijpen de waarde van embedded banking. Het biedt hun klanten een betere ervaring, met de mogelijkheid om probleemloos te betalen en toegang te krijgen tot financiële diensten zonder dat ze hun vertrouwde omgeving hoeven te verlaten. Onze Banking-as-a-Service-oplossing, die de afgelopen twee jaar is ontwikkeld, maakt dit alles mogelijk. We zijn nu klaar om met klanten uit de hele Benelux in zee te gaan. Ook geloven we dat iedereen toegang zou moeten hebben tot goede bankdiensten. Door onze technologie en licentie te combineren stellen we dan ook elk bedrijf in staat om een brede reeks financiële diensten aan te bieden aan hun klanten.”

Volledig spectrum

BaaS-klanten hebben toegang tot het volledige spectrum van bankproducten, gebaseerd op het cloud-native-platform van Vodeno en ondersteund door Aions banklicentie van de ECB. Het productaanbod van Aion/Vodeno omvat:

  • Rekeningen: een volledige rekeningfunctionaliteit voor retail- en andere bedrijven, die zowel mobiel als via web-kanalen toegankelijk is.
  • Betalingen: een end-to-end betalingsprocesplatform dat kaartbetalingen, SEPA-overschrijvingen en directe betalingen omvat - een volledig compatibele en uitgebreide oplossing op maat.
  • FX: in-house FX-techniek met best-in-class-technologie, interbancaire tarieven en directe toegang tot liquiditeit en risicobeheer.
  • Cards-as-a-Service: een white-labelled one-stop-oplossing voor kaartuitgifte en -verwerking, in samenwerking met Mastercard.
  • Investments-as-a-Service: een kant-en-klare, white-labelled ETF-beleggingsoplossing.
  • Lending-as-a-Service: een volledig digitaal, end-to-end kredietverleningsproces.

Kredietverlening

Aion/Vodeno zijn een van de weinige BaaS-aanbieders die Lending-as-a-Service aanbieden aan hun klanten. Buy-now-pay-later (BNPL), merchant financing en decoupled debit zijn beschikbaar als volledige end-to-end-oplossingen, met technologie die wordt geleverd door Vodeno en leningen die op de balans van Aion Bank staan. Aion/Vodeno hebben een volledig digitale leenervaring ontwikkeld en deze gekoppeld aan de flexibiliteit en compliance om voor elk bedrijf of fintech een reeks leendiensten te implementeren.

Het Vodeno Cloud Platform bestrijkt alle facetten van bankactiviteiten van retailers en kmo’s, met honderden open API's. Het VCP heeft bijna 90 fintech-diensten geïntegreerd in het platform om een zo breed mogelijk portfolio van bankproducten en -diensten aan te bieden in een volledig flexibele, modulaire oplossing. Vodeno’s platform is getest en bewezen als de motor die Aion Bank sinds de lancering in maart 2020 succesvol aandrijft.

Eerste klant: Talenthouse

In november kondigden Aion Bank en Vodeno aan dat Talenthouse, het wereldwijde platform voor creatieve geesten, een nieuwe klant is voor de lancering van een nieuwe Europese bankdienst die speciaal is ontwikkeld voor hun gemeenschap. De rekeningen, kaarten, betalingen, internationale overschrijvingen en FX-techniek van Aion/Vodeno staan garant voor een nieuw geldmanagement-platform van Talenthouse: Ellou.