Bankkredieten: stand van zaken.

12 oktober 2020
Bankkredieten: stand van zaken.

Febelfin publiceert in haar coronamonitor een recente stand van zaken over de bankkredieten en de algemene financiën van bedrijven en consumenten.

De voorbije maand hebben de Belgische banken meer dan 16.500 nieuwe kredieten verleend aan kmo’s (met en zonder staatsgarantie). Ook de grote ondernemingen blijven gebruik maken van nieuwe kredieten: in september werden er meer dan 1.200 verleend.

Naast het toekennen van nieuw krediet, ondersteunen de Belgische banken ondernemingen én gezinnen ook via het verlenen van betalinguitstel. Ze verleenden de voorbije maanden:

  • 120.664 betalingsuitstellen voor hypothecaire kredieten
  • 7.537 betalingsuitstellen voor consumentenkredieten
  • 140.362 betalingsuitstellen voor ondernemingskredieten

Consumenten en bedrijven konden tot eind september een verlenging van het betalingsuitstel voor hun krediet aanvragen. Het betalingsuitstel loopt maximaal tot eind dit jaar. De aanvraag van nieuwe betalingsuitstellen en/of de verlenging ervan is dus, in het kader van de afgesloten charters, sinds eind september niet meer mogelijk.

Febelfin raadt iedereen, die financiële problemen heeft door de coronacrisis, aan om tijdig contact op te nemen met zijn of haar bankier. Zo kunnen de mogelijkheden voor ieders situatie samen bekeken worden.

Digitale betaalgewoontes

De Belg heeft zich meer digitale betaalgewoontes aangemeten tijdens de coronacrisis en lijkt die aan te houden.

Febelfin roept op om zo veel mogelijk digitaal (via de kaart en de smartphone) te blijven betalen. Een digitale - en zeker contactloze - betaling is bij uitstek de meest hygiënische en veilige manier om te betalen nu de coronacijfers opnieuw stijgen.