Privacyverklaring

Bedrijven investeren 17 procent meer na indexsprong

23 januari 2020
Tekst
Peter Ooms

Bedrijven hebben indexsprong en taxshift gebruikt om de export te doen groeien, jobs te creëren én te investeren in de toekomst.

Eind vorig jaar verschenen berichten dat de bedrijven de indexsprong en de taxshift zouden hebben gebruikt om hun winst op te krikken. Het VBO komt nu met andere analyses die het tegendeel aantonen. Belgische exportbedrijven hebben hun relatieve exportprijzen al meteen na die maatregelen flink laten zakken om hun export te doen groeien. De bedrijven uit de private sector hebben ook massaal mensen aangeworven. Ze stellen nu netto 224.000 personen meer tewerk dan 5 jaar geleden. En in diezelfde periode hebben ze hun investeringsvolume met ongeveer 17% opgetrokken. Zo bereiden ze de groene en digitale revoluties voor. De nettomargevoet van de bedrijven lag daardoor in 2018 lager dan gemiddeld in de laatste 20 jaar.

Verlaging van de exportprijzen

De Belgische exportbedrijven hebben de maatregelen van de Zweedse coalitie wel degelijk aangegrepen om hun goederen en diensten aantrekkelijker te prijzen op de internationale markten. Dat blijkt alvast uit de volgende grafiek uit de studie van de Nationale Bank zelf. Daarop waren de negatieve nieuwsberichten omtrent ‘het opkrikken van de winsten’ gebaseerd.

Unit labour costs and relative export prices

Uit de rechtse grafiek blijkt dat de Belgische exportbedrijven al meteen in 2015 hun uitvoerprijzen met 3% hebben verlaagd in vergelijking met het gemiddelde in de eurozone. De grafieken tonen ook aan dat dankzij de maatregelen de relatieve verlaging van de exportprijzen over de hele periode 2015-2018 sterker is geweest dan de relatieve verlaging van de uurloonkosten per eenheid product (ongeveer 2%). Bedrijven hebben dus hun uiterste best gedaan om hun uitvoerprestaties te verbeteren via relatief lagere exportprijzen.

Jobcreatie in de privésector

België kampte in die periode met twee zwakke punten. Dat zijn de relatieve zwakte van de e-commerce in ons land én de gevolgen van de aanslagen uit 2016 op het toerisme. Die elementen hebben ook de economische groei enigszins afgeremd. Daardoor beliep die in België in 2015-2018 slechts 1,8% per jaar ten opzichte van 1,85% per jaar in onze drie buurlanden.

Dat neemt niet weg dat onze private bedrijven in die periode relatief veel arbeidsplaatsen hebben gecreëerd. Tussen 2014 en 2019 nam het aantal arbeidsplaatsen in de pure private sector met 224.000 eenheden toe. Het totaal kwam op meer dan 3,4 miljoen. Dat is een groei met 7% in totaal of 1,4% per jaar.

Bedrijven investeren steeds meer

Investeringen in vaste activa

Uit bovenstaande grafiek blijkt dat de private bedrijven zich niet hebben beperkt tot het aanwerven van relatief veel personeelsleden. Zij hebben ook veel meer van hun toegevoegde waarde geïnvesteerd dan vroeger. De investeringsquote van de bedrijven is gestegen van 23 à 24% in de eerste jaren van het nieuwe millennium. Ze bereikte 26 à 27% in de voorbije 3 jaar.

Meer in het topic: