Privacyverklaring

Bedrijven maken onterecht gebruik van steunmaatregelen

24 april 2020
Tekst
Peter Ooms

43 procent van boekhouders vindt dat bedrijven onterecht gebruikmaken van steunmaatregelen. Dat blijkt uit een enquête van Yuki.

“Boekhouders zijn vooral bezorgd om de impact bij kleinere zelfstandigen. Ze merken dan ook een exponentiële toename van het aantal vragen van hun ongeruste klanten. De steunmaatregelen worden eerder lauw onthaald”, stelt Ellen Sano, managing director van Yuki.

Bron: Yuki

Yuki, het online accountingplatform waarop ondernemers en accountants kunnen samenwerken, peilde bij boekhouders en accountants naar de impact van het coronavirus op zowel hun eigen werking als op die van hun klanten.

De opvallendste vaststelling is dat bijna de helft van de boekhouders vindt dat bedrijven onterecht steun aanvragen. 43 % van de ondervraagden gaat akkoord met de stelling dat veel bedrijven onterecht gebruikmaken van de steunmaatregelen in het kader van het bestrijden van de coronacrisis.

“We schrokken erg van dit cijfer”, geeft Ellen Sano toe. “Het zou kunnen dat bedrijven die het erg moeilijk hebben door de coronacrisis een aantal vormvoorwaarden voor de maatregelen nogal vrijelijk interpreteren.” Het valt op dat 32% hier neutraal op antwoordde. Dit kan een indicatie zijn dat ze het moeilijk vinden om hierover een redelijke inschatting te maken.

Hoe boekhouders de impact inschatten op hun klanten

Enkele van de belangrijke vaststellingen:

  • Kleine zelfstandigen zijn extra kwetsbaar
  • Overheidsmaatregelen komen ten goede van kleine zelfstandigen, maar zijn een druppel op een hete plaat
  • 92% gelooft dat digitalisering versneld wordt door corona
  • Corona maakt het verschil tussen winst en verlies

Belangrijke impact op de sector

Bijna 80 % van de ondervraagde accountants is ervan overtuigd dat de crisis een belangrijke impact zal hebben op de sector. Slechts een kwart van de boekhouders en accountants heeft sinds de lockdown nog fysiek contact gehad met klanten.

De resultaten van de enquête kunnen hier ingekeken worden.