Beleidsmakers moeten hoge overheidsschuld als risico beschouwen

13 oktober 2021
Beleidsmakers moeten hoge overheidsschuld als risico beschouwen

Een hoge overheidsschuld als gevolg van de Covid-19 crisis moeten worden beschouwd als een potentiële bron van problemen. En dat zelfs in een klimaat van lage rentes.

Dit is de belangrijkste conclusie van een beleidsdocument van Daniel Gros van het European network for economic and fiscal policy research (EconPol). "Een belangrijke, maar vaak over het hoofd geziene erfenis van de Covid-19-crisis is de toegenomen onzekerheid".

In dit verband moet men zich zorgen maken over de erfenis van een zeer hoge overheidsschuld. In sommige landen is deze ten opzichte van het BBP met 25 à 30 procentpunten gestegen. Bovendien ligt het niveau dat een aantal landen heeft bereikt (bijna 160% van het BBP voor Italië, 130% van het BBP voor de VS, 200% van het BBP voor Griekenland) boven het niveau dat een paar jaar geleden nog als voorzichtig zou zijn beschouwd. In zijn analyse waarschuwt Daniel Gros landen met hoge schuldratio's ervoor niet alleen op lage rentetarieven te vertrouwen om hun (Covid-19) schuld houdbaar te maken. Anders zou de volgende "once in a lifetime"-schok wel eens tegen een nog hogere prijs kunnen komen. Een verstandig beleid zou er daarom in bestaan de schuld terug te dringen tot het niveau van voor de crisis zodra de economie normaliseert.

Lees hier het volledig rapport.