Privacyverklaring

België subsidieert fossiele brandstoffen meer dan hernieuwbare energie

1 februari 2022
Tekst
Peter Ooms

Heel wat Europese landen blijven het gebruik van fossiele brandstoffen ondersteunen met subsidies. Het bedrag dat daaraan besteed wordt loopt op tot 55 miljard euro per jaar.

België hoort bij de landen die méér steun bieden aan fossiele brandstoffen dan aan hernieuwbare energie.

In haar rapport komt de Europese Rekenkamer tot de vaststelling dat de reële energiepolitiek van de Europese lidstaten een vermindering van de CO2 in de weg staat. Volgende passage komt letterlijk uit het rapport dat op 31 januari werd gepubliceerd.

“Subsidies voor fossiele brandstoffen vormen een belemmering voor de verwezenlijking van klimaatdoelstellingen omdat zij de transitie naar groene energie in de weg staan. De totale subsidies van de lidstaten voor fossiele brandstoffen bedragen meer dan 55 miljard EUR per jaar. Ze waren het afgelopen decennium relatief stabiel, ondanks oproepen om ze uit te faseren. Sommige lidstaten geven meer uit aan subsidies voor fossiele brandstoffen dan aan groene subsidies.”

Bij die landen die fossiele brandstoffen meer subsidiëren dan hernieuwbare energie staat België op de vierde plaats.

Bron: Europese Rekenkamer

Ons land hoort ook al bij de landen die het verst af staan van de realisering van de streefdoelen. De rekenkamer stelt vast dat deze groep van landen ook het minst subsidies voorziet voor hernieuwbare energie.

Meer in het topic: Europese Rekenkamerfossielfossielebrandstoffenhernieuwbaarenergie