Privacyverklaring

Belgische CEO's somber over economische vooruitzichten

22 januari 2020
Tekst
Peter Ooms

Een recordniveau van Belgische CEO’s gelooft dat de economische groei zal dalen. Met maar liefst 63% die deze mening delen, is dit het hoogste niveau sinds 2012.

Belgische bedrijfsleiders zijn zich ook meer bewust van cyberdreigingen en bijna een derde van hen maakt zich "extreem zorgen" over dit vraagstuk. Dat blijkt uit de CEO Survey, het 23ste onderzoek van meer dan 1,581 CEO’s wereldwijd, waaronder 41 Belgische CEO’s, dat PwC heeft voorgesteld op de jaarlijkse bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum in Davos.

Oog in oog met de economische realiteit

Bijna twee derde (63%) van de Belgische CEO's voorspelt een daling van de wereldwijde economische groei, wat 18 procentpunten meer is dan vorig jaar (45%). De onrust over de wereldwijde economische groei tempert ook het vertrouwen van de CEO's in de vooruitzichten van hun eigen bedrijf op korte termijn, met slechts 63% die vertrouwen uitte in de vooruitzichten voor de omzetgroei van hun eigen bedrijf voor de komende 12 maanden, een aanzienlijke daling in vergelijking met vorig jaar (76%). Hun visie op middellange termijn blijft min of meer ongewijzigd: 81% is optimistisch over hun vooruitzichten voor omzetgroei in de komende drie jaar.

Axel Smits, voorzitter van PwC België, reageert op de resultaten van het onderzoek: “Bedrijfsleiders zijn opvallend minder positief gestemd over de wereldeconomie als gevolg van handelsgeschillen en gespannen verhoudingen tussen grote wereldmachten. Ook klimaatverandering is in het afgelopen jaar hoog op de agenda komen te staan van Belgische bedrijfsleiders. De jongste resultaten van het onderzoek geven blijk van een tanend vertrouwen waardoor de reeds bestaande bezorgdheid rond economische vooruitgang wordt versterkt.”

Overregulering (37%) en beleidsonzekerheid (34%) blijven CEO’s kopzorgen geven. Dat was niet anders in 2018. Wat opvalt echter is dat handelsconflicten (34%), onzekere economische groei (32%) en voor het eerst ook klimaatverandering (27%) zaken zijn die hun groeivooruitzichten voor op de helling dreigen te zetten.

Meer in het topic: