Privacyverklaring

Bitcoin ontsnapt aan antiwitwaswetgeving

1 april 2020
Tekst
Peter Ooms

KU Leuven

In hun thesis voor de studie rechtseconomie onderzochten Jill Peeters en Lauren Van Luyten zowel juridische als economische aspecten van virtuele munten. Hun eindwerk werd bekroond met de prijs van het Dieterfonds.

De opleiding Economie, Recht en Bedrijfskunde is gericht op studenten die een gevorderde kennis willen van het recht en de economie. In hun thesis moeten die twee aspecten duidelijk aan bod komen. In het juridische luik onderzochten de studenten of virtuele munten zoals de bitcoin kunnen ontsnappen aan de bestaande Europese en nationale regels rond witwassen. Lauren Van Luyten: “We zijn tot de conclusie gekomen dat bitcoins inderdaad aan die controlemechanismen ontsnappen. Zeker in transacties van bitcoins naar cashgeld of omgekeerd, en tussen gebruikers onderling, is er weinig controle mogelijk. Dat komt door de specifieke eigenschappen van de cryptomunt: gedecentraliseerd en anoniem.”

Maltese wetgeving

Jill Peeters: “Terwijl we aan onze tekst werkten, verschenen regelmatig voorstellen om de bestaande wetten aan te passen. De wetgevers op verschillende niveaus merkten al snel op dat de bestaande antiwitwaswetgeving niet voorzien was op nieuwe problemen die gepaard gaan met deze virtuele munten.”

“We hebben die wetten vergeleken met bijvoorbeeld de Maltese wetgeving, die erom bekendstaat richtlijnen breder en algemener te formuleren. Het was ons advies om de nieuwe wetgeving op die Maltese leest te schoeien”, zegt Lauren Van Luyten.

Bitcoin in de beleggingsportefeuille

Jill Peeters onderzocht of de bitcoin een specifieke rol kan spelen in een beleggingsportefeuille. In de pers werd geopperd dat er mogelijk een positief effect is op de verhouding tussen opbrengst en risico, uitgedrukt in de Sharpe-ratio. “Dat is tot op zekere hoogte ook gebleken. Ik heb de Sharpe-ratio’s vergeleken. Voor enkele deelperiodes tussen 2013 en 2018 kon ik een verbetering vaststellen, maar alleen in een gunstige conjunctuur. In een zogenaamde bear-periode viel dat effect weer weg. Er is dus zeker geen garantie dat de bitcoin verbetering met zich meebrengt.”

Geen hedging-effect

In zijn economische luik ging Lauren Van Luyten na of de bitcoin een ander koersverloop kent ten opzichte van de brede markt of andere munten zoals de euro, het pond en de dollar. “Als er een tegengestelde beweging zou optreden, dan kon de bitcoin gebruikt worden om te hedgen tegen de negatieve gevolgen van die trends. Ik heb de koersen bestudeerd op een aantal kritische momenten, zoals de goedkeuring van de Brexit of de verkiezing van Donald Trump en geen significant verschil kunnen vaststellen.”

Meer in het topic: