Brexit: Europese aandelen trekken weg uit Londen

21 januari 2021
Brexit: Europese aandelen trekken weg uit Londen

Londen heeft zijn status als Europees financieel centrum al verloren na de Brexit. Volker Schmidt van Ethenea verwacht dat dit proces onomkeerbaar is.

"Decennialang was Londen het centrum voor grensoverschrijdende aandelenhandel", zegt Volker Schmidt, Senior Portfolio Manager bij Ethenea Independent Investors. "Brexit en het aflopen van de overgangsperiode lijken daar nu een einde aan gemaakt te hebben."

De Aquis Exchange, het op één na grootste handelsplatform voor Europese aandelen in het Verenigd Koninkrijk, meldde dat het 99,6 procent van alle transacties begin januari via zijn tweeledig platform in Parijs afwikkelde. Hetzelfde meldde ook Cboe Global Markets, Inc. (voorheen Chicago Board Options Exchange), zegt de expert. Volgens informatie van Cboe verliep ongeveer 90 procent van de aandelenhandel in de EU via Amsterdam. Terwijl in het voorbije jaar Londen nog bijna het hele volume afhandelde. "Alleen al op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar werd ongeveer zes miljard euro van Londen naar het Europese vasteland verplaatst", aldus Schmidt. "Niet alleen loopt de Britse schatkist hierdoor belastinginkomsten mis. Het is ook redelijk om aan te nemen dat bedrijven in de toekomst liever in de EU naar de beurs gaan om zo van vlotte en actieve handelsvoorwaarden te kunnen profiteren".

Hieruit blijkt duidelijk dat Londen zijn status als Europees financieel centrum al heeft verloren. Schmidt verwacht dat dit proces waarschijnlijk onomkeerbaar is.