CEO voor één dag

1 mei 2019
CEO voor één dag

Leiderschap in de praktijk

Student handelsingenieur Jan-Willem Van Lancker mocht één dag meelopen in het zog van Axel Smits, chairman en senior partner van PwC in Brussel.

“Toen ik om negen uur ’s ochtends aankwam, verscheen er al meteen een bericht op het scherm bij de receptie om mij welkom te heten. Ik moet zeggen dat iedereen bij PwC ontzettend veel moeite heeft gedaan om die dag voor mij heel speciaal te maken. Ik voelde me bijna omvergeblazen door de aandacht voor mijn persoon”, zegt Jan-Willem Van Lancker. Hij was een van de vijf uitverkoren masterstudenten van de Solvay Business School om gekoppeld te worden aan een CEO van een grote organisatie (naast PwC, ook Bozar, Google, Fnac-Vandenborre en Sonaca). Het ‘CEO for a Day’-evenement is een initiatief van het executive search-kantoor Odgers Berndtson. De selectie van bedrijven en kandidaten gebeurde in functie van hun kwaliteiten en interesse voor leiderschap.

Verwachtingen begrijpen

De hele dag had Jan-Willem gesprekken met Axel Smits en de andere partners en medewerkers van PwC. “Van bij het begin werd het een heel open gesprek met Axel Smits. Hij stelde zich voor en lichtte de grote lijnen van zijn carrière toe. Meer dan dat was hij geïnteresseerd in mijn leven, studies en toekomstverwachtingen. Hij wilde de verwachtingen van jonge mensen zoals ik goed begrijpen. In het consultingkantoor maken de millennials meer dan zeventig procent van het personeel uit. PwC kent het fenomeen dus goed.”

Strategievergadering

Daarnaast viel het Jan-Willem Van Lancker op hoe concreet de discussies in de meetings verliepen. Hij was aanwezig op de vergadering van de ondersteunende diensten, maar ook op de meeting over de bouw- en verbouwplannen van PwC. “Alle deelnemers kwamen met heel concrete problemen en voorstellen. Elk probleem kreeg na een kort overleg ook een oplossing.” In de loop van de dag vond ook een vergadering plaats met de strategiedivisie. “Die was speciaal voor mij georganiseerd omdat ik tijdens de selectie had laten verstaan dat ik me daarvoor interesseerde. Ik volg nu in het tweede semester van mijn tweede masterjaar een stage bij Duval Union, een marketingbureau. Hier werken ze op de overgang van strategie naar marketing. Zij zetten een bedrijfsstrategie om in een concrete aanpak naar de markt.”

Nog tijd

Of hij daar straks zijn beroep van wil maken, staat nog niet vast. “Op dit ogenblik hou ik alle deuren open. Mijn majorkeuze is finance en dat vind ik ook een hele mooie opleiding. Consulting zoals bij PwC zou mij zeker ook liggen. Ik heb nog tijd om die beslissing te nemen. Zoals het er nu naar uitziet, studeer ik begin 2020 af. Daarna heb ik voor mezelf drie opties vastgelegd: aan de slag gaan in een groot bedrijf, zelf een onderneming starten of verder studeren. We zien wel.”