CFO Conferenz: Netwerken aan zee

27 september 2019
CFO Conferenz: Netwerken aan zee

Op 19 en 20 september kwamen een vijftigtal CFO’s, acht topsprekers en elf partners samen in Cadzand voor de twaalfde editie van de CFO Conferenz van FDmagazine.

Er was volop zon: enkele rondetafelgesprekken en het aperitief konden dan ook in de buitenlucht plaatsvinden. Het zorgde voor een onvergetelijke editie, met veel netwerking, boeiende presentaties en topgastronomie.

Elke Jeurissen

Elke Jeurissen van Fierce Ladies pakte de zaal in met een enthousiast pleidooi om het talent van vrouwen beter aan bod te laten komen in leidinggevende posities.

Syrco Bakker, chef-kok van Pure C, het restaurant van Sergio Herman in Cadzand, kon ook na zijn presentatie zijn passie voor koken niet verbergen.

Kristof Stouthuysen

Met de cijfers in de hand toonde Kristof Stouthuysen van Vlerick Business School aan dat de Belgische CFO dringend meer werk moet maken van de toepassing van kunstmatige intelligentie.

Pedro Matthynssens

De meest succesvolle bedrijven hebben een zakelijk model gebaseerd op platformen. Kijk maar naar Microsoft, Google, Facebook, Apple, Amazon, ... “Organisaties staan voor de enorme uitdaging om tegenintuïtief te leren denken: welke technologie kan ik ontwikkelen voor andere spelers in mijn industrie met als doel zoveel mogelijk data te verzamelen?” Pedro Matthynssens, CEO Vanbreda Risk & Benefits, maakte deze theorie concreet aan de hand van voorbeelden bij Amazon en Colruyt.

Peter De Keyzer brak een lans voor meer duurzaamheid in het beheer van organisaties: “Bedrijven die enkel zorgen voor legitimiteit, worden niet meer geaccepteerd. Wie inzet op geloofwaardigheid, komt ook in de gevarenzone. Het komt er nu op aan te werken aan vertrouwen bij de buitenwereld door meer te rapporteren over verschillende aspecten van je bedrijfsvoering.”

Peter De Keyzer

Véronique Goossens, chief opinion leader en deputy chief economist van Belfius, gaf haar visie op de stand van de wereldeconomie: “Mario Draghi liet verstaan dat de rente nog lang laag blijft. Landen als Duitsland en Nederland hebben ruimte om zelf meer geld uit te geven. Er groeit een nieuwe consensus: weg van besparen en budgettaire evenwichten, en meer overheidsinvesteringen.”

“CFO’s spelen een cruciale rol in verandertrajecten. Ze hebben veel data en drukken dikwijls een stempel op technologische veranderingen”, aldus Geert Letens, co-auteur van Six Batteries of Change. Hij gaf een presentatie over hoe je als organisatie omgaat met de onvermijdelijke veranderingen.

Jurgen Ingels van SmartFin ondersteunt bedrijven om sneller te groeien. Hij verzamelde vijftig inzichten, gebaseerd op eigen ervaring. Ze laten starters toe sneller op te schalen.