Privacyverklaring

CFO moet opportuniteit van reshoring berekenen

3 september 2020
Tekst
Peter Ooms

In zijn nieuwste boek houdt FDmagazine-columnist Rudy Aernoudt ook een opmerkelijk pleidooi voor reshoring: de terugkeer van industriële bedrijven naar eigen land. De Verenigde Staten hebben op dat vlak al de weg gewezen.

Rudy Aernoudt vertrekt van de vaststelling dat tussen 2000 en 2010 wel veertig procent van de grotere Belgische maakbedrijven minstens een stuk van hun productie hadden verplaatst naar een lage-loonland, vaak China. “Na die periode viel de offshoringbeweging terug. De bedrijven rekenden in de eerste plaats op de lagere lonen en die hadden overal een inhaalbeweging gemaakt. Het verschil met België was niet meer zo groot”, zegt Rudy Aernoudt.

Nieuwe argumenten

Daarnaast is er een enorme automatiseringsgolf bezig waardoor de meeste bedrijven minder mankracht nodig hebben. De munten van die landen zijn intussen opgewaardeerd. Met de coronacrisis komen daar nog een resem andere bedenkingen bij. De lockdown had tot gevolg dat veel Aziatische goederen niet tijdig in Europa geraakten. De kost van het transport maakt de producten ook weer duurder. Daarbovenop is er een tweevoudige tegenreactie van de consumenten: die zijn voorstander van een lokale productie én ze willen dat fabrikanten meer rekening houden met het milieu en het klimaat.

“Ik ben ervan overtuigd dat voor veel industriële bedrijven nu de rekening helemaal anders ligt. Daar ligt een taak voor de cfo’s om die cijfers bij elkaar te brengen en een strategische oefening te maken. In de VS – waar nog veel meer offshoring gebeurde dan in Europa – maakten zeer veel bedrijven inderdaad rechtsomkeer. Die reshoring beweging is goed voor 90 procent van de nieuwe Amerikaanse jobs in de industrie.”

Hij wijst erop dat de overheid hier een ondersteunende rol kan spelen. “De klassieke subsidies werken niet. Dat is intussen duidelijk aangetoond. Maar de overheid kan bijvoorbeeld wel helpen met de opleiding van de medewerkers en andere flankerende maatregelen.”

Holistische visie

Deze maatregel is een van een resem voorstellen die Rudy Aernoudt lanceert. Hij gaat ervanuit dat de coronacrisis een aantal maatschappelijke en economische bewegingen heeft versneld. Daardoor is het nu veel beter mogelijk om noodzakelijke verbeteringen aan het maatschappelijk model van België te realiseren. De auteur biedt een holistische visie waarin de gekende uitdagingen – zoals een complexe staatsstructuur, een inefficiënte administratie, maar ook onwaardige armoede en een tanend onderwijsniveau- een oplossing krijgen.

Rudy Aernoudt, Coronavirus: elektroshock voor België? Oud-Turnhout, Gompel&Svacina 2020.

Meer in het topic: