Privacyverklaring

Cfo’s meest bezorgd over wanbetalingen

14 augustus 2020
Tekst
Peter Ooms

Sinds de pandemie is het gevoel van optimisme bij Europese cfo’s aanzienlijk afgenomen. Ze zijn het meest bezorgd over wanbetalingen.

  • Het percentage van cfo’s die zeggen “vertrouwen” te hebben is namelijk gedaald van 50 naar 36%.
  • 30% zegt dat de bescherming van het werkkapitaal nu de hoogste prioriteit heeft
  • Wanbetalingen zijn de meest urgente zorg van CFO's, 65% heeft dit jaar al te maken gehad met betalingsachterstanden

Een nieuw onderzoek van Euler Hermes, aanbieder van kredietverzekeringen, neemt de prioriteiten voor 2020 van Europese CFO’s onder de loep en in welke mate deze beïnvloed werden door de Covid-19-crisis. Het onderzoek liep vóór en tijdens de Covid-19-crisis. Meer dan 1.000 CFO's in heel Europa namen deel.

Bescherming van werkkapitaal heeft nu hoogste prioriteit

Voorafgaand aan de pandemie hadden investeringen in nieuwe technologie de hoogste prioriteit. Sindsdien is de manier waarop CFO’s hun prioriteiten zien, veranderd. Zorgen over de cashflow en het werkkapitaal van hun bedrijf domineren. Het aandeel van de CFO's die kortetermijnschulden, de dagelijkse bedrijfskosten en het voorraadbeheer als hun grootste zorg beschouwen, is gestegen van 17 tot 30%. De bescherming van het werkkapitaal is nu voor één op de drie CFO's de hoogste prioriteit.

Ondanks een mogelijke tijdelijke vertraging bij investeringen op korte termijn in nieuwe activa blijft technologie hoog op de prioriteitenlijst van de CFO's staan. (21% vergeleken met 22% vóór de Covid-crisis19). De noodzaak om nieuwe technologieën beter te begrijpen, is een kerncompetentie van een CFO voor 49% van ondervraagde financiële leiders. Slechts drie vaardigheden zijn volgens hen nog belangrijker. Het gaat om financiële planning (67%), strategische besluitvorming (56%) en het ontwikkelen van een businessplan (53%).

Wanbetalingen zijn meest dringende zorg voor CFO’s

Al vóór de uitbraak van Covid-19 waren de risico's in verband met wanbetalingen en de kredietwaardigheid van klanten grote zorgen voor CFO’s. Respectievelijk 47% en 32% van hen werd vorig jaar daarmee geconfronteerd. Sinds de crisis is de situatie nog verder verslechterd: 65% van de ondervraagde bedrijven zei de afgelopen twee maanden te maken te hebben gehad met betalingsachterstanden.

Daarnaast zegt slechts één op de drie bedrijven “klaar” te zijn voor betalingsincidenten (31%) en een mogelijk faillissement van een klant (35%). Volgens een recente studie van Euler Hermes zal het aantal faillissementen wereldwijd tegen 2021 met 35% toenemen. De verwachte stijging van het aantal faillissementen in België is +26%.

(Bron: Euler Hermes)

Ten slot blijkt uit interviews die in het kader van het CFO-onderzoek van Euler Hermes zijn gehouden, dat de CFO’s verwachten dat de huidige crisis kan leiden tot een polarisatie van de zakenwereld. Bedrijven die vooroplopen in de technologie, zich snel kunnen aanpassen en over goede risicobeheerstrategieën beschikken, zullen sterker uit de Covid-19-crisis tevoorschijn komen.

Bron: Euler Hermes

Meer in het topic: