CFO Survey: grotere bedrijven blijven geloven in investeringen

9 september 2020
CFO Survey: grotere bedrijven blijven geloven in investeringen

Een derde van de grotere bedrijven in België verandert zijn budgetplan voor het komende jaar niet. 70% houdt vast aan zijn investeringsplannen.

Dat blijkt uit de derde editie van de PwC CFO Survey: A Catalyst for Change. Sommige bedrijven komen sterker uit een crisissituatie. 70% van de CFO's van grotere bedrijven in België zegt dat ze hun geplande investeringen voortzetten of zelfs verhogen.

Meer dan een derde (35%) van hen verandert het budgetplan voor volgend jaar niet. Naast dit ogenschijnlijke optimisme ondervindt 22% toch een verminderde bereidheid van de banken om krediet te verstrekken.

Investeren in producten en diensten

Met het oog op de toekomst willen bedrijven hun inkomstenstromen weer opbouwen of verbeteren. De meeste CFO's (39%) doen dat door nieuwe of verbeterde producten of diensten op de markt te brengen. Dat onderstreept dat innovatie een stuwende factor zal zijn tijdens deze herstelperiode.

Peter Vermeire, Partner bij PwC België, geeft toelichting: “De verstoringen als gevolg van de pandemie versnellen de bestaande trends en zijn een sterke katalysator voor verandering. Het is niet langer een op zichzelf staand probleem. Het dwingt bedrijven om na te denken over de manier waarop ze in het verleden te werk zijn gegaan. Organisaties moeten nu op zoek naar manieren om binnen een onzekere COVID-19 context hun omzet weer op te krikken. Daarvoor is een veelzijdige aanpak nodig. Het zullen vooral de bedrijven zijn die hun bedrijfsmodellen aanpassen, naar hun klanten luisteren, hun aanbod aanpassen en innoveren die daarin zullen slagen”.

Perspectieven voor 2021

Vooruitblikkend geeft 22% van de CFO's aan dat de voornaamste bedreiging in 2021 een verdere verstoring door een volgende besmettingsgolf is. Andere risico's in de nabije toekomst zijn een potentiële recessie (26%), veranderingen in de regelgeving (13%) en een afname van het consumentenvertrouwen (9%).

Financiële leidinggevenden zien wel een lichtpuntje in de huidige situatie. De respondenten geven aan dat het talent dat ze in huis hebben (30%) en hun investeringen in technologie om de crisis aan te pakken (26%) op termijn hun bedrijf beter zullen maken.

Met het oog op de toekomst verwachten de meeste bedrijven de mogelijkheden tot digitalisering aan te boren (65%).