Christine Lagarde naar Europese Centrale Bank

3 juli 2019
Christine Lagarde naar Europese Centrale Bank

Christine Lagarde, Managing Director van IMF, komt aan het hoofd te staan van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij volgt daarmee Mario Draghi op.

De aanstelling van Christine Lagarde als eerste vrouw aan het hoofd van de ECB is het gevolg van een volledige herorganisatie van de Europese topfuncties. Tegelijk werden Ursula von der Leyen (voorzitter van de Europese Commissie), Charles Michel (voorzitter van de Europese Raad) en Josep Borell (hoge vertegenwoordiger van het Buitenlands Beleid) voorgesteld. Een aantal van hen moeten nog de goedkeuring krijgen van het Europees Parlement.

Christine Lagarde is de eerste niet-econoom aan het hoofd van de ECB. Zij is een advocate die een jarenlange carrière achter de rug heeft bij Baker & McKenzie. Vanaf 2005 wordt ze actief in de Franse politiek. Eerst als Minister van Handel, later van Landbouw en uiteindelijk belandt ze op de post van Financiën. In de financiële wereld wordt ze in de eerste plaats aanzien als een politica en niet als een monetariste.