“Combinatie studeren-stage is ideaal”

3 januari 2022
“Combinatie studeren-stage is ideaal”

Robin Vanneste is masterstudent real estate science aan de Lucerne University of Applied Sciences and Arts in Zwitserland. Hij combineert zijn studie met een stage als international luxury property advisor bij Best Luxury Properties (Dubai). Voor hem is het de ideale manier om de opgedane kennis in de praktijk toe te passen.

De combinatie van studeren en stage lopen, bevalt Robin Vanneste goed, al is de werklast niet te onderschatten. Hij behaalde eerder zijn master financial economics aan de KU Leuven met grote onderscheiding. “Het is de ideale manier om de opgedane kennis in de praktijk toe te passen”, zegt hij. “Wat me vooral opviel, was dat in de praktijk de zaken allesbehalve zo gestructureerd verlopen als in de theorie vaak geopperd wordt.”

Internationale ervaringen

Robin Vanneste neemt van elk land waar hij langere tijd verblijft iets mee. Voor Zwitserse studenten is het bijvoorbeeld gewoon om de hogere studies pas aan te vatten op 22-jarige leeftijd. In de periode voor hun studies nemen ze een gap year of doen ze werkervaring op. “Ik ben ervan overtuigd dat ze daardoor betere studiekeuzes maken. Het is jammer dat we daarvoor in België minder de kans krijgen. Als 18-jarige zijn veel jongvolwassenen nog niet klaar om een studiekeuze te maken.”

Tijdens zijn stage leerde de masterstudent veel bij over de voordelen van vastgoedmarkt in Dubai ten opzichte van België. Zo betaal je in Dubai geen belasting (ook niet op meerwaarden), is er geen tussenkomst van een notaris vereist bij de aan- en verkoop van een pand, betaalt de huurder de commissie van de vastgoedmakelaar, ontvangt de verhuurder onmiddellijk de jaarlijkse huur van zijn pand en wordt de huurwaarborg van tien procent rechtstreeks gestort op rekening van de eigenaar. “Het komt erop neer dat je als verhuurder een stuk sterker in je schoenen staat in vergelijking met België waar de huurder meer bescherming geniet. Neem daar nog bij dat de gemiddelde huurder in Dubai zo’n drie tot vijf jaar huurt en dan begrijp je niet goed waarom Belgische investeerders toch nog blijven vasthouden aan de eigen markt. Een onroerend goed in Dubai kopen, biedt ook een mooie geografische diversificatie van een vastgoedportefeuille.”

Toekomstambities

Na het afwerken van zijn studie mag Robin Vanneste zeker zijn van een vaste aanstelling bij zijn stageplaats in Dubai. Daar wil hij vooral Zwitserse beleggers aantrekken om zijn klantenportfolio uit te bouwen. Hij ziet ook mooie perspectieven in de opkomst van “tokenization”. Daarbij kan een investeerder een deel van een gebouw kopen via een token. “Niet iedere belegger die bij ons komt voor advies heeft 250.000 euro cash beschikbaar”, zegt hij.” Ten slotte wil hij graag zijn CFA-accreditatie behalen waarmee diepgaand inzicht verworven wordt in de financiële markten.