Privacyverklaring

Covid-19 vaccins zorgen voor wereldwijd herstel in 2021

16 december 2020
Tekst
Peter Ooms

De aankondiging van verschillende werkzame Covid-19 vaccins stemt optimistisch voor 2021. Dit neemt niet weg dat heel wat landen, inclusief België, momenteel een terugval in recessie kennen. Dat komt door de tweede golf en het grotere besmettingsgevaar tijdens de wintermaanden.

In het eerste kwartaal van 2021 staats ons vermoedelijk slechts een beperkte verbetering te wachten. Met de uitrol van het vaccin zou het herstel echter moeten versnellen vanaf het tweede kwartaal. En dat ondanks een stijging van de werkloosheid en het aantal faillissementen. Dat de opgebouwde spaarbuffers opnieuw aangesproken worden om te spenderen zal een belangrijke aandrijver zijn van de economische heropleving, tezamen met een nog steeds soepel fiscaal en monetair beleid.

Synchroon herstel

2021 wordt een jaar van synchroon herstel. Door een betere beheersing van de pandemie heeft China en bij uitbreiding Azië het voortouw genomen in het herstel. De VS zullen vermoedelijk bijkomende stimuleringsplannen uitrollen en het daardoor net als Europa ook geleidelijk aan beter moeten doen. Met een groei van 7% in China, 3.9% in de VS en 3.5% in de Eurozone, wordt het een sterk jaar, hoewel dit in vele landen de BBP-daling van 2020 niet zal compenseren.

“De door de coronacrisis veroorzaakte schuldenberg is voorlopig nog geen probleem,” stelt Peter Vanden Houte, Chief Economist van ING België. Door de lage rente vallen de interestbetalingen immers een stuk lager uit dan tijdens de financiële crisis en dit zal vermoedelijk nog een paar jaren het geval zijn.

VK en VS

Naast de Brexit-soap kunnen de politieke ontwikkelingen in de VS een belangrijke invloed hebben op de financieel-economische ontwikkelingen in 2021. Indien de democraten de twee senaatszetels in Georgia winnen, opent dit de deur naar hogere vennootschapsbelastingen en toenemende regulering. Daar staat wel tegenover dat een democratisch congres ook een groter stimuleringsplan op poten kan zetten.

Door het synchrone herstel zullen de energieprijzen wel wat hoger zijn dan in 2020, waardoor de inflatiecijfers in 2021 ook iets hoger zullen uitvallen. Maar de onderliggende inflatie blijft voorlopig laag. Zelfs de exploderende balansen van de centrale banken zullen in 2021 nauwelijks een impact hebben op de consumptieprijsontwikkelingen. Japan, waar de centrale-bankbalans sinds 2000 verzevenvoudigde, maar de consumptieprijzen in 20 jaar niet gestegen zijn, biedt in dit verband stof tot nadenken.

Om het herstel te ondersteunen zal de korte rente vermoedelijk nog enkele jaren heel laag blijven. De lange-termijnrente zou in een omgeving van synchrone groei wel een opwaartse beweging moeten inzetten. Deze beweging wordt echter getemperd door de continue obligatie-aankopen door de centrale banken, volgens Peter Vanden Houte. Zo hebben de obligatieaankopen van de ECB een neerwaarts effect van iets meer dan 1% op de Europese lange-termijnrente.

Na jaren van relatieve overwaardering lijkt de dollar eindelijk een correctie te hebben ingezet. Door zijn anti-cyclische karakter en status van vluchtmunt zou de greenback in 2021 aan aantrekkelijkheid moeten inboeten, al kan sporadische volatiliteit op de financiële markten de dollar nog altijd kortstondig doen appreciëren.

Meer in het topic: Peter Vanden Houte