Daling renminbi slecht voor wereldeconomie

6 augustus 2019
Daling renminbi slecht voor wereldeconomie

Nu de Chinese centrale bank toelaat dat de waarde van de renminbi daalt ten opzichte van de dollar verwachten experten een kettingreactie. Ook andere Aziatische munten zoals de roepie en de won dalen.

De koers van de renminbi doorbrak gisteren de symbolische drempel van zeven renminbi per dollar. Meteen daalden ook andere munten zoals de Indiase roepie en de Zuid-Koreaanse won. En dat is niet alleen slecht voor de Amerikaanse exporteurs die goederen en diensten verkopen in Aziƫ, ook Europa zal dat voelen. De handelsoorlog tussen de VS en China werd tot nog toe uitgevochten met elkaar wederzijds invoertarieven op te leggen. Het directe effect daarvan blijft grotendeels beperkt tot de handelsstromen tussen die landen. Dat is anders bij een devaluatie van de munt. Europa heeft een heel sterke uitvoer naar China en andere Aziatische landen. Die verre export komt nu zeker onder druk.

De Amerikaanse Treasury bestempelt intussen China als muntmanipulator. Daardoor zou een formeel onderzoek door het IMF op gang kunnen komen. Experts wijzen er wel op dat de daling van de koers van de Chinese munt een natuurlijke reactie is op een aangekondigde bijkomende verhoging van de invoertarieven door de VS. De Chinese centrale bank heeft lange tijd ingegrepen om de koers niet onder die grens van zeven te laten zakken. Haar doel is enerzijds om de kapitaaluitstroom uit China te beperken (zoals in 2016 gebeurde). Anderzijds wilde ze ook expliciet de goede relaties met de VS behouden. Intussen hanteert China strengere regels voor de kapitaalstromen, zodat die situatie zich niet snel zal herhalen. Anderzijds heeft het land niet veel zin om extra moeite te doen om de Amerikanen blij te maken.

Bron: FT, The Economist, De Tijd