Datagedreven thesaurie maakt kwantumsprong

14 oktober 2019
Datagedreven thesaurie maakt kwantumsprong

Uit een enquête blijkt dat treasurers een zeer snelle evolutie naar de datagedreven thesaurie zien. Cloud computing is daar bij een cruciale technologie.

Melanie Noronha van The Economist Intelligence Unit: “Dat de functie van treasurer snel evolueert was bekend. De plotse transformatie naar datagedreven thesaurie is echter frappant.”

  • Bedrijven starten met datagedreven thesaurie vooral met het oog op een betere operationele efficiëntie (39%). Ook een beter rendement op investeringen en activa (36%) werden aangehaald.
  • Cloud computing wordt de belangrijkste technologie voor treasurers in de komende vijf jaar (44%), gevolgd door big data analytics (42%) en kunstmatige intelligentie (37%).
  • 69% van de deelnemers aan de enquête zijn (zeer) bezorgd bezorgd over de kwaliteit van de data waarmee ze werken.

Bij het onderzoek werden 300 treasurers in grote internationale bedrijven ondervraagd. Het werd uitgevoerd door The Economist Intelligence Unit en gesteund door Deutsche Bank.

Uit de resultaten blijkt dat thesaurie-afdelingen met een groot volume aan transacties het meest voordeel kunnen hebben bij een datastrategie. Deelnemers verwijzen dan naar investeringen (29%) en cashflow forecasting (25%), maar ook naar de identificatie en het berekenen van uitstaande risico’s. Door een doorgedreven gebruik van meer gegevens zullen treasurers een grote rol spelen bij het verbeteren van de efficiëntie van de organisatie, maar ook uitgroeien tot een profit centre.

Hulpmiddelen en hindernissen

De technologie die hiervoor nodig is zal gegevens verzamelen en op een geavanceerde manier analyseren. De deelnemers verwijzen hiervoor naar cloud computing als de belangrijkste technologie. Dit is een opmerkelijke evolutie, omdat vorig jaar de cloud nog onderaan het rijtje stond.

Belangrijke hindernissen voor de invoering hiervan zijn de complexiteit om verschillende datasets te integreren en de kost van externe data. De deelnemers zijn ook bezorgd over de kwaliteit van de data die ze nu tot hun beschikking hebben. Geavanceerde systemen zoals application programmaing interfaces (API’s) en blockchains kunnen hier soelaas bieden.