Privacyverklaring

De kost van overmatige stress

5 maart 2025
Tekst
Gert Verlinden

Lisa Janssens behaalde afgelopen zomer haar master in Toegepaste Economische Wetenschappen. De stap naar de ondernemingswereld lonkte, maar plots dook de kans op om aan de universiteit te blijven als doctoraal onderzoeker.

1. Wat is het onderwerp van je doctoraal onderzoek?

“Ik doe onderzoek naar inclusief leiderschap en de schaduwzijde ervan. Je kan inclusief leiderschap niet enkel door een roze bril bekijken. Het onderzoek vloeit voort uit mijn masterproef over hetzelfde thema. Ik streef naar een genuanceerder beeld van inclusief leiderschap. Een schaduwzijde is dat werknemers zich enigszins verplicht voelen om gunstig wederkerig gedrag te vertonen als een leidinggevende zich inclusief opstelt. Inclusief leiderschap heeft ongetwijfeld positieve uitkomsten, maar de bijhorende druk heeft mogelijk nadelige effecten, zoals presenteïsme (ziek aanwezig zijn op het werk) en zelfs risico’s op burn-out.”

2. Wat zijn de financiële baten?

“Als economist kijk ik uiteraard met interesse naar de economische en financiële gevolgen van investeringen in leiderschap. Werknemers zijn de belangrijkste assets van een onderneming. Inclusief leiderschap haalt het potentieel van individuen en teams naar boven, bevordert de innovatie en creëert synergie tussen teamleden. Daarnaast speelt de hoge kost van overmatige stress die opduikt bij verkeerd leiderschapsgedrag. Medewerkers vallen uit op korte en lange termijn. Mijn thesis toont aan dat inclusief leiderschap een effectieve tool is om werkstress te verminderen. Het loont om voldoende te investeren in training en opleiding van leidinggevenden. Onderzoek heeft aangetoond dat welzijnsratio's zoals ziekteverzuim en verloop de financiële ratio's van een onderneming beïnvloeden. De statistische analyses die ik maak, leveren waardevolle informatie op voor de financiële gezondheid van een organisatie.”

3. Heb je in het buitenland gestudeerd?

“Vorig academiejaar verbleef ik als Erasmusstudent vijf maanden in Madrid. Ik beheers het Spaans voldoende omdat mijn moeder Spaanse familiebanden heeft. Het was enorm verrijkend om vanuit een andere cultuur naar vakken zoals management te kijken. De drempel om met professoren te spreken, ligt laag. Open communicatie en luisteren naar diverse meningen zijn heel aanwezig aan de universiteit in Madrid. Ik smeedde er vriendschapsbanden met studenten uit Frankrijk, La Réunion en Canada. Ik hoop ze over enkele maanden terug te zien in Parijs. In 2025 hoop ik naar Colorado in de Verenigde Staten te reizen om er Dr. Lynn Shore te ontmoeten. Zij maakt analyses over inclusief leiderschap. Ik ga er schrijven en onderzoek doen.”

4. Wat is jouw advies voor andere studenten?

“Heb je interesse in zowel economie als psychologie? Overweeg dan de economische keuze. Die basis is waardevol voor een loopbaan in het bedrijfsleven. Blijf vooral doen wat je leuk vindt en je interesseert. Panikeer niet wanneer je nog niet meteen weet welke richting je professioneel uit wil. Ik kon tijdens mijn laatste masterjaar niet antwoorden op die vraag. Pas in de laatste maand kwam het aanbod om doctoraal onderzoek te doen. Is dat financieel de beste keuze? Als doctoraal onderzoeker heb je een mooi loon, maar uiteraard ontvang ik geen extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen. Je beschikt wel over veel flexibiliteit en autonomie. En ik doe het vanuit ambitie en passie.”

Meer in het topic: