Privacyverklaring

De verrassende koers van het pond

28 februari 2019
Tekst
Peter Ooms

Toen het Britse parlement de Brexit afkeurde, leek het land op de drempel van economische chaos te balanceren. Tegelijk steeg de koers van het Britse pond lichtjes. Hoe kan dat?

“Dat heeft te maken met wat ik een asymmetrisch risicoprofi el noem", zegt Ivo Mertens, senior FX advisor van Ibanfi rst. "Partijen die in ponden handelen, beseft en na de Brexit dat de kansen stegen op een zachte Brexit, een tweede referendum of zelfs het volledig opbergen van de Brexit. In feite zagen ze niet in hoe de Brexit nog harder kon worden dan ze al hadden gedacht. Dat is de asymmetrie: het kon niet slechter gaan, dus moet het wel beter worden. Ze interpreteerden dit als goed nieuws voor de Britse economie. Daarom steeg het pond."

PRIJS TRANSACTIES STIJGT

Bedrijven die zich willen indekken tegen plotse koerswisselingen die negatief zijn voor hun bedrijf, doen dit met termijncontracten of met opties waarbij ze een bepaalde vaste prijs afspreken voor een mogelijke aankoop of verkoop in de toekomst. Ivo Mertens: “We zien al een aantal jaar – sinds de Brexit gespreksonderwerp werd – dat dergelijke contracten duurder worden. Intussen zijn de opties voor de handel in euro/pond duurder geworden dan die tussen euro/dollar. Bedrijven en speculanten zien zeer veel onzekerheid en daarom verhoogt de prijs van die transacties. Vroeger waren de opties in dollar duurder, maar nu is het pond dus nog een stuk onzekerder geworden. Dat is nieuw.”

STABIELE KOERS

Hoewel er dus zeer veel spanning heerst op de markt voor opties in euro/ponden, is de koers van het Britse pond zelf al maanden tamelijk stabiel. “Veel stabieler dan wij zelf hadden gedacht en dat is goed nieuws voor onze klanten die zakendoen met Groot-Brittannië. We raden wel aan om de evolutie nu zeer goed in het oog te houden. In deze onzekere tijden kunnen sterke koersstijgingen of -dalingen toch plots optreden. Dat was bijvoorbeeld het geval na de verrassende uitslag van het referendum over de Brexit. Dan is het goed om snel te reageren op een gunstige situatie. Zo kunnen bedrijven ponden goedkoop inslaan en hun voordeel doen wanneer later de koers weer zou stijgen. Andere stellen dan beter de aankoop even uit. Bereken een budgetkoers waarmee je organisatie goed kan werken en speel dan in op opportuniteiten wanneer de koers fel beweegt.”

Meer in het topic: