Privacyverklaring

Digitale factuur: Frankrijk overweegt verplichting met een nieuw model

26 februari 2020
Tekst
Peter Ooms

In Frankrijk overweegt de overheid om de invoering van de digitale factuur te verplichten. De basis van het voorstel: de Peppol-standaard in een 5 corner model.

“Frankrijk werd altijd beschouwd als een koele minnaar van de Peppol-standaard, maar nu omarmt het die wel. Het interessante aan het Franse model is die extra hoek", zegt Marie Costers, managing director van Codabox.

In België zijn we namelijk goed bekend met het 4 corner model. Dat zit als volgt in elkaar. Een bedrijf verstuurt elektronische facturen via een access point. Dat verstuurt het document naar het acces point van de klant en die geeft het zo door naar de bestemmeling. Het voordeel daarvan is dat verzender en ontvanger zich niets moeten aantrekken van technische details als internetadressen of interfaces. Dat is de verantwoordelijkheid van die access points die dat onder elkaar regelen. "De Franse overheid wil dit nu integraal overnemen maar daar één kenmerk aan toevoegen. Zij wil voortdurend toezicht kunnen houden op die elektronische communicatie vanuit een vijfde hoek in het model. Volgens onze informatie wil Frankrijk dat dit vóór 2025 in werking is. Belangrijk daarbij is dat dit voorstel sterk afwijkt van het Italiaanse voorbeeld dat nu al in werking is. Daar sturen bedrijven hun facturen eerst naar de overheid waarna die ze verzendt naar de bestemmeling."

Marie Costers, Codabox

Die nieuwe voorstellen brengen de discussie over de verplichte invoering van de elektronische factuur misschien in een stroomversnelling. Alexander De Croo toonde zich al een voorstander tijdens zijn interventie op het Digicrowd evenement.

Meer in het topic: