Privacyverklaring

Doorgedreven digitalisering om deze crisis sneller achter ons te laten

20 april 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Slechts vier EU-landen lopen met de Verenigde Staten voorop qua digitalisering, zo bromt de EIB in een nieuw rapport. Dat is jammer want net de sterkst gedigitaliseerde bedrijven overtreffen de andere qua resultaten. En digitalisering zal ook belangrijk zijn om antwoorden te bieden op crisissen zoals deze coronacrisis.

In het gevecht tegen het coronavirus speelt digitale technologie een grotere rol dan ooit om het dagelijkse leven en de economische en sociale activiteit op peil te houden. Ook het herstel van de industrie en het zakenleven zal er van afhangen. De pandemie wordt een kantelpunt en luidt een nieuw tijdperk in, want de crisis zal digitale technologieën versneld rijp maken, zo gelooft de Europese Investeringsbank. Wat ooit leuk was om te hebben, wordt nu plots noodzakelijk.

Flexibiliteit en veerkracht

Die digitalisering wordt belangrijk voor organisaties om flexibel en veerkrachtig te kunnen reageren. Digitaliseringsinspanningen worden belangrijker om competitief te blijven in wat het nieuwe normaal zal zijn, zo staat in ‘Who is prepared for the new digital age? Evidence from the EIB Investment Survey’ van de Europese Investeringsbank. Die EIB is een instituut van alle lidstaten en verantwoordelijk voor langetermijnleningen. Het rapport onderzoekt via een bevraging op bedrijfsniveau hoever EU-bedrijven staan ten opzichte van die in de VS.

Het rapport onderzoekt sleutelfactoren voor de adoptie van digitale technologie en de investeringen erin. Ze focust op de beschikbaarheid van management, geschoolde werknemers en de regelgeving. “Als Europese beleidsmakers willen dat Europese bedrijven digitaler worden, moeten ze structurele barrières overwinnen, zo schrijft Debora Revoltella, EIB Chief Economist. “Het beleid moet maatregelen nemen om de adoptie te versnellen van de digitalisering. Dat houdt onder meer in de ontwikkeling van meer gevorderde managementpraktijken, sterkere ontwikkeling van competenties van werknemers en het makkelijker maken van investeringen in digitale technologie. “De huidige Covid-19 economische crisis kan een opportuniteit zijn om initiatieven ter zake te versnellen.”

De EU loopt achter ten opzichte van de Verenigde Staten

Het rapport lanceert de EIB Digitalisation Index. De index is gebaseerd op percepties van bedrijven over de eigen stand van zaken. Daaruit blijkt dat enkel Denemarken, Nederland, Tsjechië en Finland verder staan dan de Verenigde Staten.

Het gemiddelde Europees bedrijf digitaliseert minder verregaand, investeert minder en neemt minder technologie in gebruik dan tegenhangers in de VS. De kloof met bedrijven in de VS is vooral groot in de bouwsector. Het aandeel digitale bedrijven is slechts 40% in de EU, tegen 61% in de VS.

Het verschil in de graad van ingebruikname tussen de EU en de VS is 13 percentpunten in diensten en 11 percentpunten in de infrastructuursector. Het gaat om het percentage bedrijven dat rapporteert minstens één digitale technologie in gebruik te hebben. In productiesectoren is de verhouding 66% van de bedrijven in de EU, vergeleken met 78% in de VS.

EIB Digitalisation Index

De EIB Digitalisation Index behelst vijf componenten: digitale intensiteit, digitale infrastructuur, investeringen in software en data, investeringen in organisatorische procesverbetering en strategische monitoringsystemen.

Gedigitaliseerde bedrijven presteren beter

Het rapport ziet ook dat digitalere bedrijven productiever lijken, beter gemanaged worden, innovatiever zijn, sneller groeien en beter betaalde banen creëren. Allemaal zaken die een herneming na de crisis ten goede komen.

Hoe groter hoe digitaler

Het rapport ziet grotere bedrijven over het algemeen sneller digitaliseren, overigens zowel in de EU als in de VS. Die grootte lijkt vooral te spelen in productiebedrijven.

Slechts 30% van de bedrijven in de EU met minder dan tien medewerkers neemt digitale technologie in gebruik. Van de bedrijven met meer dan 250 medewerkers neemt 79% technologie in gebruik.

Dat speelt in het nadeel van de EU. Veel kleinere en oudere bedrijven in de EU noemen arbeidsmarktregels, zakelijke regelgeving en het gebrek aan externe financiering als belangrijke obstakels voor investeringen. Dat kan de kloof in de adoptie van digitale technologie verder uitdiepen.

‘Who is prepared for the new digital age? Evidence from the EIB Investment Survey’

Meer in het topic: