E-invoicing, oftewel elektronische facturatie, is momenteel een hot topic! Je hebt ongetwijfeld al gehoord over de aankomende wetgeving waarbij e-invoicing the way to go is in België. Maar voor veel bedrijven is dit een complex verhaal, zeker voor degene die internationaal actief zijn. Bij Nymus ervaren we dagelijks de vragen en zorgen die dit oproept. Hieronder ontdek je de antwoorden en praktische oplossingen om jouw facturatie ook internationaal soepel te laten verlopen.
Kort gezegd: nee, momenteel is er geen uniforme internationale regelgeving. Hoewel de Europese Commissie het e-invoicing project in Europa heeft gelanceerd, krijgen lidstaten zelf de vrijheid om dit te implementeren. Mits ze aan een aantal richtlijnen voldoen.
De Europese deadline ligt op 2030, maar in België geldt een deadline van 1 januari 2026. De reden? Europa wil belastinginkomsten beschermen en btw-tekorten aanpakken – goed voor een geschatte 60 miljard euro. E-invoicing maakt het voor overheden eenvoudiger om real-time belastinginformatie te monitoren en snel in te grijpen. Dit is een belangrijke stap naar de toekomst van digitale belastingrapportage.
Maar er is vooruitgang: begin november 2024 werd een belangrijke update aangekondigd in de ViDA-wetgeving (VAT in Digital Age).Vanaf 2030 moeten alle EU-lidstaten internationale facturen in de Europese Unie elektronisch versturen. Verdere details over de eisen en specificaties worden binnenkort gedeeld.
Zoals gezegd heeft elk land zijn eigen regels voor e-invoicing. Veel bedrijven gebruiken het Peppol-netwerk als uitwisselingsplatform, maar dit is lang niet in alle landen de norm. Duitsland, bijvoorbeeld, gebruikt naast Peppol ook andere netwerken. Dit betekent dat je met internationale klanten moet afspreken via welk kanaal je de factuur zal verzenden. Als jouw klant ook is aangesloten op Peppol, kan dit als verzendkanaal dienen, maar het is geen verplichting. Voor jouw Belgische klanten is het wel verplicht om via Peppol te factureren.
Omgekeerd geldt: jij bent als Belgisch bedrijf niet verplicht om aan de Duitse wetgeving te voldoen. Toch kan een klant je vragen om via zijn voorkeursnetwerk te factureren, zoals Basware of Ariba, als hij een groot deel van je omzet vertegenwoordigt. Ook al is dit niet verplicht.
Wanneer je factureert binnen een bepaald land, volg je de regelgeving van dat land. Bijvoorbeeld, facturen van Frankrijk naar Frankrijk moeten aan de Franse regels voldoen. Let op: Frankrijk gebruikt niet het Peppol netwerk als direct uitwisselingsnetwerk.
Ga je internationaal? Dan is het slim om vooraf met je klant of leverancier af te stemmen wat het beste werkt voor jullie allebei. Zoals gezegd bestaat er momenteel geen intracommunautaire wetgeving voor e-invoicing. Pas vanaf 2030 zal het verplicht zijn om dit elektronisch af te handelen.
Als je internationaal actief bent of meerdere BTW-nummers hebt, kan e-invoicing snel complex worden. Kies daarom een e-invoicingpartner met lokale expertise in de landen waar jouw bedrijf actief is en die een goede service biedt, zodat je altijd ondersteuning hebt. Bij Nymus hebben we hiervoor een aanpak ontwikkeld: “local expertise, global outreach”.
Wij zijn specialist in BeLux e-invoicing en Peppol-oplossingen, maar breiden onze expertise uit door samen te werken met lokale partners in verschillende landen, zoals o.a. Frankrijk en Nederland. Zo kunnen we Belgische én internationaal actieve bedrijven optimaal ondersteunen met een gestroomlijnd e-invoicingtraject.
Wil je e-invoicing implementeren of advies om jouw facturatieproject succesvol te laten verlopen? Bij Nymus staan we klaar met praktische oplossingen en een duidelijk stappenplan. Neem contact op met ons team en ontdek hoe we jouw e-invoicingverhaal efficiënt en foutloos kunnen realiseren.
Nymus automatiseert je volledige order-to-cash (AR) en purchase-to-pay (AP) processen, ongeacht welk ERP-systeem je gebruikt. Ons platform zorgt voor een efficiënte en probleemloze workflow, zodat jij tijd bespaart en je je kan focussen op wat echt telt: jouw business!
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.