Privacyverklaring

Economische criminaliteit berokkent steeds meer schade aan bedrijven

3 maart 2020
Tekst
Peter Ooms

Fraude en economische criminaliteit blijven op recordhoogte, met meer impact op bedrijven dan ooit. Fraude door klanten (35%) en cybercriminaliteit (34%) staan bovenaan de lijst.

Organisaties worden nog steeds sterk geplaagd door economische criminaliteit. Dat blijkt uit PwC's Global Economic Crime and Fraud Survey. 47% van de respondenten heeft de afgelopen twee jaar te lijden heeft gehad van economische criminaliteit. Dergelijke incidenten lijken toe te nemen, gezien dat dit het op één na hoogste gerapporteerde niveau van incidenten is.

Klantenfraude, cybercriminaliteit en verduistering van activa blijven de meest gepleegde vormen van criminaliteit. Dit stond al in de laatste 2020 CEO Survey. Daaruit bleek dat 71% van de Belgische CEO's cyberaanvallen zien als een bedreiging voor de groeivooruitzichten van hun organisatie. Bijna een derde (29%) van hen is zelfs 'extreem bezorgd' over cyberdreigingen. Van de Belgische CEO's is 59% bezorgd over hun bereidheid om op een crisis te reageren.

Wees voorbereid

Rudy Hoskens, Partner bij PwC België: “Organisaties in België zijn zich er steeds meer van bewust dat fraude en economische criminaliteit een voortdurende uitdaging is. Met een aantal spraakmakende cyberinbreuken die de afgelopen maanden het Belgische bedrijfsleven hebben getroffen, is het duidelijk dat dit soort criminaliteit een niet te onderschatten probleem is geworden. Nu een steeds groter deel van de economische activiteit zich online afspeelt, is cybercriminaliteit uit de schaduw getreden en komt het eindelijk onder aandacht van de consument, het bedrijfsleven en de nationale veiligheid. Te traag reageren kan niet alleen meer directe schade veroorzaken, maar kan ook uitmonden in een bredere crisis. De meeste bedrijven hebben vandaag wel al een crisis- en bedrijfscontinuïteitsplan, maar in het licht van deze recente ontwikkelingen is het zelfs een ‘must’ om voorbereid te zijn”.

Rudy Hoskens PWC
Rudy Hoskens van PWC

Meer in het topic: