“Een auditor is geen boeman”

1 maart 2022
“Een auditor is geen boeman”

Myrthe Henkens, junior auditor bij BDO Belgium, heeft zich na haar bachelor in Handelswetenschappen aan de Universiteit van Hasselt verder verdiept in auditing via haar master Accountancy, Auditing en Controle aan de KU Leuven.Het was voor haar geen gemakkelijke opgave om na het behalen van haar bachelor een specialisatie te bepalen.

“Ik had werkelijk geen idee welke richting ik wou uitgaan, dus ik was erg opgelucht om na de start van mijn master te beseffen dat ik op mijn plek zat”, zegt Myrthe. De keuze voor een job als auditor lijkt dus een logische stap na het behalen van haar master, zeker nadat de young potential door enkele professoren uit haar opleiding BDO Belgium leerde kennen.

Van universiteit naar werkvloer

Een keuze waar ze tot op vandaag geen spijt van heeft. “Zo ben ik warm onthaald tijdens mijn eerste werkweek, er heerst een aangename bedrijfscultuur en ik heb al veel extra kennis opgedaan”, zegt ze. Het was ook een geruststelling dat ze samen met vier andere starters aan de slag ging.
Verder stonden de eerste twee weken vooral in het teken van  bijscholing. Die opfrissing was meer dan welkom omdat boekhouding vooral aan bod komt tijdens de eerste twee jaren van de bacheloropleiding Handelswetenschappen. “Door met mijn voeten in de praktijk te staan, leerde ik dat mijn Excel-kennis nog wat bijschaving kon gebruiken. Het frappante is dat aan de universiteit het examen om Excel-kennis te toetsen schriftelijk verloopt. Dan ben je meer bezig met het reproduceren van formules dan na te denken over de praktische werking van Excel”, geeft Myrthe terecht aan. Gelukkig gaat het er op de werkvloer anders aan toe en mag ze taken zelfstandig opnemen. “Uiteindelijk is dat de beste manier om een job effectief onder de knie te krijgen. Door veel te doen, fouten te maken en vragen te stellen”, zegt de junior auditor.

Meerwaarde van auditor

Verder heeft de praktische invulling van de job de young potential aangenaam verrast. Een auditor gaat na in welke mate een jaarrekening een getrouw beeld geeft van de realiteit. “Het is zeker niet zo dat ik daarvoor de hele dag achter mijn computer zit”, zegt ze. Er zijn vaak klantbezoeken waarbij ze stock natelt of voor een selectie facturen controleert of de boeking ervan correct verwerkt werd.

Het is bij het uitvoeren van een audit verkeerd te denken dat auditors de boeman zijn. Door onafhankelijke auditexpertise verkrijgen ondernemingen een goed beeld van waar het beter kan om latere problemen preventief te vermijden. Kijken in hoeverre een onderneming de laatste regelgeving van zijn sector volgt, is hier maar één voorbeeld van. “En voor de mensen die ons minder graag zien komen, helpt het wellicht dat in bepaalde gevallen een audit verplicht is”, besluit Myrthe.