Privacyverklaring

Een handelsmissie naar Marokko als thesis

1 juni 2020
Tekst
Peter Ooms

Initiatiefgroep Solvay

Leen Mattens trad op als voorzitter van de handelsmissie met studenten naar Marokko. Het eindrapport over de organisatie van die reis is meteen ook haar thesis voor de richting handelsingenieur aan de Vrije Universiteit Brussel.

Ieder jaar vertrekt een delegatie studenten van de richting handelsingenieur van de VUB naar het buitenland om daar een missie uit te voeren in opdracht van bedrijven in België. Vorig jaar bezocht de groep Colombia, dit jaar ging de reis naar Marokko. De uitvalsbasis was Casablanca. In opdracht van Belgische bedrijven voerden de 21 studenten er een reeks taken uit. “Meestal gaat het om marktonderzoek. Bedrijven vragen ons om klanten, leveranciers, distributeurs, partners…te vinden. Weken vooraf zijn we bezig met deskresearch om inzicht te krijgen in de lokale marktomstandigheden en de locatie van mogelijke partners. Die trachten we dan te contacteren tijdens onze aanwezigheid in het land”, zegt Leen Mattens.

180 meetings

De cijfers ogen indrukwekkend. Tijdens de reis van twee weken slaagde de missie erin om 180 meetings te organiseren en hebben de studenten twee handelsbeurzen bezocht. “Daarbij komt dat het heel moeilijk is om vanuit België afspraken te maken met Marokkaanse bedrijven. Telefoons en mails worden vaak niet beantwoord. Eens ter plaatse lukt dat beter. De beste methode blijkt om gewoon naar het bedrijf te stappen en aan te kloppen.”

Meeste doelstellingen behaald

Leen Mattens vindt het jammer dat ze de reis met een week moest inkorten. Door de uitbraak van het coronavirus gingen de grenzen in Marokko dicht en moesten alle buitenlanders vertrekken. Een deel van de plannen viel in het water. Toch werden de meeste doelstellingen behaald. Eind april moesten de studenten een eerste versie van hun eindwerk inleveren met het grootste deel van de inhoud. Dat laat de begeleidende professoren toe om nog tijdig feedback te geven om eventueel bij te sturen. Voor Leen Mattens zelf is de situatie anders. Haar thesis gaat over de organisatie en het projectmanagement van de reis zelf. Een deel daarvan bestaat uit de samenvatting van de rapporten van alle deelnemers.

Motivatiebrief en cv

De handelsmissie start gewoonlijk in de eerste week van mei van het jaar voordien. Dan kunnen studenten zich kandidaat stellen voor de reis. Ze moeten echt solliciteren met een cv en een motivatiebrief. Een jury beoordeelt hun presentatie en argumenten om deel te nemen. De geselecteerden gaan dan meteen vol aan de bak. Het team organiseert telefoonsessies om bedrijven warm te maken om deel te nemen aan de missie. Leen Mattens: “We hebben in een beurtrol weken aan een stuk acht uur per dag gebeld om geïnteresseerde bedrijven te vinden. Zij zijn het die vervolgens de onderzoeksvraag stellen die de studenten moeten beantwoorden. De bedrijven betalen ook alle kosten voor de studenten: hotel, vluchten, maaltijden...”

Meer in het topic: