Privacyverklaring

“Een opsteker in woelige tijden”

2 januari 2023
Tekst
Christine Huyge

Telenet wint award voor beste financiële communicatie

De Belgische Vereniging van Financiële Analisten (BVFA) bekroonde Telenet met de hoofdprijs voor de beste financiële informatie in 2022. De Mechelse telecomoperator ging met een duidelijk verschil opponenten Proximus en Solvay vooraf, respectievelijk de winnaars van 2020 en 2021. Voor cfo Erik Van den Enden en Rob Goyens, vice-president treasury & investor relations, is de award alvast een opsteker in woelige tijden, want het telecombedrijf staat voor zware investeringen in glasvezel en zag zijn beurskoers dit jaar halveren.

Al voor de 62e keer deelde de Belgische Vereniging van Financiële Analisten prijzen uit aan beursgenoteerde Belgische bedrijven die het voorbije jaar uitblonken in informatie bestemd voor en communicatie met de financiële analisten. Naast de hoofdprijs waren er vier deelprijzen: beste toekomstgerichte informatie, beste investeerdersrelaties (ir), beste mid & small cap en beste analistendag. Telenet, dat dit voorjaar uit de Bel20 viel, won zowel de award voor beste mid & small cap als de hoofdprijs.

Zesenvijftig analisten van Belgische banken, beleggingsbladen, brokers en vermogensbeheerders werkten mee aan deze editie. In zijn rapport was de jury uitermate lovend over de inspanningen die Telenet op het vlak van communicatie levert. “Het bedrijf presteerde consequent sterk in elk van de categorieën, in het bijzonder met zijn snelle, overzichtelijke en gedetailleerde verslaggeving over de halfjaar- en jaarresultaten. Telenet is ook transparant wat betreft de relevante en specifieke bedrijfsrisico’s. Naar goede gewoonte gooide Telenet tevens hoge ogen met zijn uitstekende werking inzake investeerdersrelaties, het haalde een maximumscore voor de beschikbaarheid en reactiesnelheid van het ir-team, de publicatie van ad-hocpersberichten (niet-financiële berichten) en het verzamelen en ter beschikking stellen van consensuscijfers”, zo luidde het juryrapport.

In 2015 kaapte Telenet al eens de hoofdprijs weg. Hoe belangrijk is deze award?

Rob Goyens: “De award werd dit jaar al voor de 62ekeer uitgereikt. Bijna 15 jaar geleden heb ik ook aan de andere kant gestaan als sell-side analyst en head of equity research bij Dexia en ik kan alleen maar bevestigen dat de award binnen het vakgebied van investor relations dé referentie in België is. We zijn dan ook heel tevreden met de erkenning die we krijgen, vooral in het licht van enkele belangrijke strategische transformaties die Telenet als bedrijf doormaakt.”

Erik Van den Enden: “Interessant is vooral dat het gaat om een onafhankelijke kwaliteitsbeoordeling op basis van een brede waaier aan criteria op het vlak van financiële rapportering, niet-financiële verslaggeving en investor relations. Voor ons als team is het leerrijk omdat we een idee krijgen hoe we ons verhouden tot de andere Belgische beursgenoteerde bedrijven. Achteraf bezorgt de jury ons ook de gedetailleerde scorekaarten en die bevatten heel waardevolle informatie.”

Het is geen absolute primeur, maar het is toch vrij uitzonderlijk dat een niet-Bel20-bedrijf met de hoofdprijs gaat lopen. Hoe pijnlijk was het om eerder dit jaar weg te vallen uit de toonaangevende aandelenindex van Euronext Brussel?

Erik Van den Enden: “Ik wil de verwijdering uit de Bel20 toch relativeren. Het is natuurlijk niet leuk, maar we hebben weinig verkoopdruk gevoeld als gevolg van de herschikking. Op enkele retailbeleggers na zijn er nauwelijks investeerders die in Bel20-mandjes beleggen. Qua omzet en Ebitda is het bedrijf ook niet veranderd. Het heeft vooral te maken met regelgeving, waarbij onze beperkte freefloat een nadeel is. De award bewijst alvast dat we zijn blijven investeren in communicatie en investor relations.”

De jury prees de goede werking inzake investeerdersrelaties. Welke inspanningen levert het bedrijf op dat vlak?

Erik Van den Enden: “We hebben bij Telenet een apart investor relations team, dat onderdeel is van het bredere treasury & investor relations team onder leiding van Rob Goyens. Met Bart Boone is er binnen dit team ook een investor relations manager.”

Rob Goyens: “Bij Telenet is het investor relations team eindverantwoordelijk voor de externe financiële IFRS-verslaggeving en het fungeert ook als brug tussen het bedrijf en de financiële markten (analisten, aandeelhouders, ratingagentschappen, banken enzovoort). De jury loofde ons ir-team specifiek voor zijn beschikbaarheid en snelheid waarmee we vragen van investeerders en analisten beantwoorden. Ook het aanleveren van consensuscijfers en vergelijkbare financiële informatie via de website kon op veel bijval rekenen. Na een relevante fusie of overname gaan we bijvoorbeeld de kwartaal- en jaarcijfers van de vorige periode herwerken zodat er een vergelijkbare basis ontstaat.”

Erik Van den Enden: “Als bedrijf streven we er altijd naar om toegankelijk te zijn voor investeerders. We hechten veel belang aan corporate access. Zo nemen we regelmatig deel aan sectorconferenties ingericht door brokers en via hen organiseren we ook roadshows voor institutionele beleggers in tal van financiële centra.”

Telenet kreeg een eervolle vermelding voor de organisatie van zijn capital markets day. Hoe hebben jullie dit aangepakt?

Rob Goyens: “We waren hierdoor aangenaam verrast, want het evenement had pas plaatsgevonden eind september. De timing was enerzijds gekoppeld aan het aflopen van het vorige strategisch plan (2018-2021) en de aankondiging van de NetCo-transactie met Fluvius anderzijds. Via die joint venture willen we een open glasvezelnetwerk voor snel internet aanleggen.”

Erik Van den Enden: “Het was een bewuste keuze om onze capital markets day te organiseren in Londen, dichtbij het gros van de analisten die ons aandeel volgen. Voor de geïnteresseerden die er daar niet bij konden zijn, hadden we een onlinewebcast opgezet, waarbij iedereen de kans kreeg om online vragen te stellen. Ten slotte hielden we ook een persconferentie waar we de journalisten informeerden over onze strategie. Qua inhoud hebben we een volledige update gegeven over onze business: gaande van ons marktleiderschap op de consumentenmarkt, onze positie als uitdager op de bedrijvenmarkt, onze ambities op mediavlak, onze duurzaamheidsstrategie tot de verdere ontwikkelingen op het vlak van het netwerk. Gezien de lopende goedkeuring van de NetCo-transactie – het is wachten op het fiat van de Europese Commissie – en ook de onzekerheid rond 2023, hebben we ervoor gekozen om voorlopig geen concrete financiële doelstellingen voor de toekomst te geven. Ik geef toe, de analisten hadden dat uiteraard liever anders gezien.”

Telenet scoort goed op de snelle, gedetailleerde verslaggeving over de financiële resultaten. Hoe verloopt de rapportering?

Rob Goyens: “Het begint met een goede retroplanning, die alle betrokken teams binnen finance (consolidation & reporting, financial planning & analysis, …) alsook de bedrijfsrevisor onderschrijven. Het investor relations team is daarbij sterk afhankelijk van de ruwe informatie (cijfers, tabellen) die het ontvangt. We hebben onze processen dan ook verder geoptimaliseerd zodat de data relatief snel en in verschillende delen aangeleverd worden. Het gaat dus echt om teamwork. De award is dan ook niet alleen de verdienste van het investor relations team, maar bij uitbreiding van alle collega’s van het financiële departement.”

Hoe belangrijk is digitalisering op dat vlak?

Rob Goyens: “Het belang van digitalisering kan nauwelijks onderschat worden. Zo gebruiken we een externe softwaretool voor het opmaken van onze financiële jaarverslagen en persberichten. Die tool legt onder andere linken tussen de cijfertabellen en de teksten. Als we bijvoorbeeld een cijfer of een percentage in een tabel aanpassen, dan worden ook de teksten automatisch bijgewerkt, wat het risico op manuele fouten verkleint.”

Het analistenheir heeft een onstilbare honger naar informatie. Volwaardige kwartaalresultaten zijn een heikel thema. Hoe kijkt Telenet naar die kwestie?

Rob Goyens: “Aangezien onze resultaten volledig geconsolideerd worden in de resultaten van onze hoofdaandeelhouder Liberty Global (beursgenoteerd in New York) en het feit dat het gros van onze peers ook kwartaalcijfers publiceren, geven we er de voorkeur aan om zelf ook een volwaardige kwartaalrapportering (consensusverwachtingen, persbericht, toolkit, investor call en presentatie) te doen. Buiten Orange Belgium, dat na de gedeeltelijke overname door hoofdaandeelhouder Orange afstapte van kwartaalrapportering, publiceren alle telecombedrijven in Europa nog steeds volledige kwartaalcijfers.”

Erik Van den Enden: “We vinden die transparantie belangrijk. Aandeelhouders en schuldinvesteerders hebben recht op correcte informatie op frequente tijdstippen. De vraag is echter wat de juiste frequentie is. Een grotere focus op de korte termijn zou ons afleiden van het langetermijnverhaal. Ik wil dan ook benadrukken dat we als bedrijf steeds de middellange termijndoelstellingen nastreven. Dat is overigens ook de basis van onze op aandelen gebaseerde verloning.”

Wereldwijd krijgt niet-financiële informatie steeds meer aandacht. Hoe gaat Telenet om met deze trend?

Erik Van den Enden: “ESG (Environment, Social, Governance) zit sterk ingebed in het DNA van Telenet. We hebben eerder dit jaar onze ESG-strategie geüpdatet. Ons streefdoel bestaat erin om tegen 2030 net zero te zijn op het vlak van CO2. Een ander duurzaamheidsaspect is onze focus op digitale inclusie. Zo bieden we een low-endinternetproduct aan voor kansarme gezinnen. Ten slotte zetten we ook sterk in op goed bestuur en diversiteit.”

Rob Goyens: “Al sinds enkele jaren publiceren we een apart duurzaamheidsverslag met daarin bijvoorbeeld ook een volledige dataset rond emissies en hr. In ons jaarverslag hebben we een apart hoofdstuk opgenomen over de belangrijkste ontwikkelingen op het vlak van ESG het afgelopen jaar, maar we zien de financiële en niet-financiële rapportering steeds meer in elkaar overvloeien. We nemen ook actief deel aan verschillende externe ESG-onderzoeken zoals EcoVadis, Vigeo Eiris, Dow Jones Sustainability Index en Bloomberg. Niet-financiële informatie wint aan belang. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat het gros van de vragen die we van onze investeerders binnenkrijgen toch over de financiële aspecten gaat.”

Slotvraagje: hoe ziet het financiële departement van Telenet eruit? Over hoeveel personen spreken we?

Erik Van den Enden: “Bij Telenet kent het financiële departement een breder opzet dan bij de meeste andere bedrijven. Ook subdepartementen zoals aankoop, supplychain, strategie en M&A en Wholesale vallen onder mijn bevoegdheid. Samen met mijn negenkoppige managementteam leid ik het departement, dat alles samen zo’n 250 medewerkers telt.”

Meer in het topic: