Privacyverklaring

EIB Groep financierde vorig jaar bijna 2,7 miljard in België

6 februari 2023
Tekst
Matthias Vanheerentals
Beeld
MIVB: EIB leende 475 miljoen euro voor het Brusselse openbaar vervoer

De Europese Investeringsbank (EIB) en het Europees Investeringsfonds (EIF) – die samen de EIB-Groep vormen – hebben in 2022 bijna 2,7 miljard euro aan financiering beschikbaar gemaakt voor Belgische projecten. Daarvan ging 68,5 procent naar groene projecten.

De Europese Investeringsbank Groep realiseerde in 2022 meer klimaatrelevante financiering dan ooit. Zo investeerde de Europese Investeringsbank (EIB) meer dan 2,3 miljard euro in waterprojecten, medische innovatie, energie en mobiliteit. De uitschieter is een lening van 475 miljoen euro voor het Brusselse openbaar vervoer.

Steun aan kmo’s

Hoog op de agenda stond de steun voor kmo’s die nog te kampen hadden met de uitlopers van de coronacrisis. Het Europees Investeringsfonds (EIF) maakte 334,9 miljoen euro beschikbaar voor kmo’s door middel van equityfondsen, garantiefaciliteiten en inclusieve financiering. Van de 2,7 miljard euro kwam iets meer dan 2,3 miljard euro van de EIB. Nog eens bijna 335 miljoen euro kwam via het EIF, de dochteronderneming die zich exclusief op kmo-financiering toelegt. Ook veel klimaatrelevante projecten kregen financiering. Zo tekende de EIB een verdere financieringsschijf met Fluvius voor infrastructuurinvesteringen. Dat gaat dan bijvoorbeeld ove rhet aanpassen van de distributienetten voor de elektrificatie van het openbaar busvervoer.

Aandacht voor venture debt

Volgens EIB-vicepresident Kris Peeters hebben de Belgische bedrijven de coronacrisis beter dan verwacht doorstaan. “De EIB en het EIF stonden klaar om de bedrijven die meer moeite hadden, bij te staan met relevante financiering”, zei hij. “In 2023 zetten we de stijgende trend qua financiering van klimaatprojecten zeker door. Daarnaast willen we bijzondere aandacht besteden aan het beschikbaar maken van venture debt, zodat bedrijven in strategische sectoren de nodige financiering krijgen en in Europa blijven.”

Publieke sector

Behalve venture debt-financiering aan Belgische innovatieve med-techbedrijven, zoals in voorgaande jaren, steunde de EIB in 2022 veel publieke-sectorprojecten. Zo kreeg het Brussels hoofdstedelijk gewest een lening van 475 miljoen euro voor nieuwe metro’s, trams en elektrische bussen. Wallonië kon rekenen op verdere steun voor waterhuishouding, woningbouw en energieprojecten, na de overstromingen van 2021. Ook voor kmo’s in die regio kwam er voordelige financiering, dankzij een partnership van 200 miljoen euro tussen de EIB en regionaal financier SRIW.

Anticyclisch

De Europese Investeringsbank Groep heeft als doel om anticyclisch te werken, zegt Kris Peeters. “Dat wil zeggen dat wij alleen financieren wanneer en waar dat nodig is. Ook steunen we met onze financiering beleidsdoelen van de EU, zoals het klimaat, gezondheidszorg en innovatie. We zijn erg blij dat we een belangrijk project als de vernieuwing en uitbreiding van het Brusselse openbaar vervoer of het nieuwe ziekenhuis in Antwerpen hebben kunnen steunen. Dit soort projecten heeft een directe positieve invloed op het dagelijks leven van mensen in België.”

Equityfondsen

De dochter van de EIB, het Europees Investeringsfonds, bleef van belang voor Belgische kmo’s, via investeringen in equityfondsen en garantiefaciliteiten, met onder meer ING Bank. Het EIF gaf ook invulling aan thematische financiering via een investering in een hernieuwbaar energiefonds en steun voor inclusieve financiering met microStart.