EIB stopt financiering fossiele brandstoffen

15 november 2019
EIB stopt financiering fossiele brandstoffen

De Europese Investeringsbank (EIB) is de eerste grote instelling die ook stopt met het financieren van projecten voor aardgas vanaf 2021. De bank zet 1000 miljard euro klaar voor de strijd tegen de klimaatopwarming tot 2030.

Die beslissing is een aantal keer uitgesteld, maar dinsdag heeft de raad van bestuur van de EIB de knoop dan toch doorgehakt. In die vergadering zitten vertegenwoordigers van de lidstaten van de Europese Unie. Volgens de krant Financial Times was er vooral tegenstand van Polen, Roemenië en Hongarije. Die zagen zich eerder al geconfronteerd met de stopzetting van financiering van steenkoolcentrales. Zeker Polen zag in aardgas dan een manier om de transitie te maken van kolencentrales naar een minder vervuilende opwekking van energie. Het uitstel tot 2021 zou in de praktijk toch nog een aantal geplande gascentrales en pijpleidingen mogelijk maken.

“Klimaat is de topprioriteit op de politieke agenda van nu,” zegt Werner Hoyer, president van de EIB. “Vandaag hebben we beslist om een kwantumsprong te maken in onze ambitie. We stoppen volledig met het financieren van fossiele brandstoffen. Tegelijk lanceren we de meest ambitieuze investeringsstrategie voor het klimaat van alle openbare financiële instituten van de hele wereld.”

Bron: EIB en Financial Times