Privacyverklaring

Ergste crisis sinds 1930, zegt IMF

14 april 2020
Tekst
Peter Ooms

De coronapandemie zal de wereldeconomie doen krimpen met drie procent in 2020. De impact is veel zwaarder dan in de financiële crisis van 2008-2009, volgens het IMF.

Dat verklaarde chief economist Gita Gopinath van het Internationaal Muntfonds tijdens een persconferentie op 14 april. Het fond kijkt ook vooruit naar de periode na deze crisis. Het IMF gaat uit van een scenario waarbij de pandemie langzaam oplost in de tweede helft van 2020. Dan zou in het komende jaar de economie met 5,8 procent groeien door een normaliserende economie ondersteunt door overheidsingrepen.

Gita Gopinath, chief economist van IMF (foto IMF)

Maar het risico op nog ergere ontwikkelingen is erg groot. Effectieve overheidsmaatregelen zijn essentieel om dat tegen te gaan. De ingrepen om de besmetting tegen te houden en mensenlevens te beschermen moeten gezien worden als belangrijke investeringen in de gezondheid van de mensheid én van de economie op lange termijn.

De impact op specifieke sectoren blijft acuut. Daarom moeten lokale politici fiscale en monetaire maatregelen nemen om huishoudens en bedrijven steun te bieden. Ook een ingreep op de financiële markten zal nodig zijn. Op het internationale vlak kan een multilaterale samenwerking een oplossing bieden om de ergste effecten van de crisis door de pandemie te milderen. Dat geldt zeker in de steun voor landen met financiële moeilijkheden die grote gelijktijdige schokken moeten verwerken in hun gezondheidszorg en hun financiering. Ook het sturen van hulp naar landen met een zwakke gezondheidszorg is belangrijk.