Etex geeft een ESG-gerelateerde Schuldschein van 800 miljoen euro uit

8 juni 2022
Etex geeft een ESG-gerelateerde Schuldschein van 800 miljoen euro uit

Etex heeft met succes de uitgifte van haar derde Schuldschein afgerond en daarmee 800 miljoen euro opgehaald. De interesse bleek groter dan verwacht en daarom heeft Etex het bedrag opgetrokken.

Het is de eerste ESG-gerelateerde (milieu-, maatschappij- en governance) Schuldschein uitgifte van Etex en de grootste ooit door een niet-Duitse onderneming. Een Schuldschein is een privaat geplaatste, ongedekte schuld op middellange tot lange termijn, die onder het Duitse recht valt.

Hybride financiering

Specialisten zien het als een hybride vorm tussen een lening en een obligatie zodat het de voordelen van beide kan combineren. Een Schuldschein zou dan de flexibiliteit hebben van een lening gecombineerd met de lagere kost van een obligatie.

De plaatsing van Etex omvat drie tranches uitgedrukt in euro met een looptijd van respectievelijk 3, 5 en 7 jaar, tegen vaste en variabele rentevoeten.

Ondanks de moeilijke geopolitieke situatie en het uitdagende renteklimaat werd de uitgifte meermaals overtekend, waardoor Etex het uiteindelijke bedrag kon optrekken tot 800 miljoen euro, tegenover de aanvankelijk aangekondigde 300 miljoen euro.

Overname Ursa

De opbrengst van de Schuldschein zal worden gebruikt voor de financiering van een groot deel van de overname van Ursa, een fabrikant van isolatieoplossingen, die vorige week werd afgerond. Het saldo van het overnamebedrag zal worden gefinancierd met beschikbare liquide middelen en bestaande, ongebruikte kredietfaciliteiten. Het isolatieproductportfolio van Ursa vormen een aanvulling op de lichtgewicht bouwoplossingen van Etex en zal een belangrijke bijdrage leveren aan de reductie van de energievoetafdruk van gebouwen tijdens hun volledige levensduur.

De investeerders zijn een dertigtal Aziatische en Europese private en publieke banken en verzekeringsmaatschappijen.

De ESG-link onderstreept het engagement van Etex op het gebied van duurzaamheid en schept financiële stimulansen voor duurzame bedrijfsprestaties. De ESG-rating van Etex is de afgelopen jaren altijd verder verbeterd en sinds de eerste rating in 2019 behoort Etex tot de beste 10% van de bouwproductensector.

Verlenging looptijd

De gemiddelde looptijd van dit nieuwe leningaanbod over de drie looptijden bedraagt 5,8 jaar.

Bernard Delvaux, CEO bij Etex, verklaart: “We zijn heel blij met deze nieuwe uitgifte die we ondanks de uitdagende context met succes hebben afgerond. Het getuigt van de hoge waardering van de kredietkwaliteit en de prestaties van Etex de voorbije jaren en bewijst het vertrouwen van de investeerders in de strategie van het bedrijf. Bovendien verbreedt deze operatie onze investeerdersbasis tegen aantrekkelijke marktvoorwaarden, verhoogt ze het aantal looptijden en verlengt ze aanzienlijk de looptijd van ons schuldprofiel.”