EU loopt miljarden btw-inkomsten mis door massale fraude

8 januari 2020
EU loopt miljarden btw-inkomsten mis door massale fraude

Onderzoekers stelden vast dat de EU een handelsoverschot boekt met zichzelf van niet minder dan 307 miljard euro. Dat cijfer zou eigenlijk nul moeten zijn. De oorzaak is massale btw-fraude waardoor EU-landen 30 tot 60 miljard per jaar mislopen.

Dat is althans de conclusie van een onderzoek door gereputeerde Duitse onderzoeksinstellingen Ifo (München) en IFW (Kiel). “Wanneer bedrijven een verkoop als export declareren, zijn ze vrijgesteld van btw. Maar als deze transacties de grens toch niet overschrijden, zullen ze niet geregistreerd worden in de importstatistieken van de opgegeven handelspartner en dus onbelast blijven,” legt IfW president Gabriel Felbermayr uit. Hij schreef de studie samen met Ifo-onderzoeker Martin Braml.

Volgens hun schattingen kostten dergelijke praktijken de EU-lidstaten ongeveer dertig miljard euro in 2018 alleen al. De onderzoekers stellen voor om dit op te lossen door de invoering van geautomatiseerde clearingsystemen voor alle data over import en export binnen de EU. Dat zou het aantal discrepanties in de balansen moeten verminderen en de fraude meer zichtbaar maken.

De onderzoekers hebben gegevens geanalyseerd over de handel tussen alle 28 lidstaten van 1999 tot heden. In 2018 bereikte het intra-Europese handelsoverschot een frappante 307 miljard euro. Dat is het equivalent van net geen twee procent van het Europese BNP en meer dan het BNP van de acht kleinste EU-lidstaten samen.

Felbermayr en Braml onderzochten ook andere mogelijke oorzaken voor de statistische afwijkingen. Meetfouten en incidentele onnauwkeurigheden kunnen alvast geen sluitende verklaring zijn, want die zouden zich op termijn wederzijds moeten opheffen. “Hoogstwaarschijnlijk is taksfraude de belangrijkste oorzaak van het intra-Europese handelsoverschot. Dat kost de belastingbetaler miljarden elk jaar opnieuw,” zeggen de auteurs.

Bron: Ifo