Privacyverklaring

“Blockchain voor begeleiding van obligatie-uitgiften”

4 oktober 2022
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Euroclear

Euroclear test nieuwe technologie

Binnenkort zorgt blockchaintechnologie voor het automatiseren van het goedkeuringsproces bij de uitgifte van obligaties. Dat kondigde de cio van Euroclear aan op de Digital Finance Summit 2022 van Fintech Belgium.

“De uitgifte van een nieuwe obligatie is nu nog een manueel proces, dat verloopt in meer dan honderd stappen. We gaan ervan uit dat we een groot aantal van die handmatige ingrepen kunnen vervangen door automatische verwerkingen op basis van smart contracts uit de blockchaintechnologie. Vanaf volgende maand zullen we de pre-issuance of bonds grotendeels automatiseren. Dat zou een eerste beperkte toepassing zijn van de nieuwe technologie. We gaan dan ook bijzonder snel om een eerste minimal viable product te lanceren: het eerste idee hierover ontstond pas in januari van dit jaar. We kunnen nu stilaan testen en zien of het werkt of niet. Als het resultaat goed is, wordt het mogelijk om de technologie ook voor andere processen in te zetten”, zei Michal Paprocki, chief information officer van Euroclear.

Eigen toepassing

De cio wees erop dat Euroclear de blockchain op een eigen manier zal toepassen, die hij blockchain in the cloud noemt, en die bijvoorbeeld veel minder energie verbruikt. Eerder had Euroclear al aangekondigd dat het ook experimenten uitvoert met Central Banks Digital Currency (CBDC) in samenwerking met de Banque de France.

Consortium met banken

Dit alles past in een groeiend gebruik van blockchain of distributed ledger technology (DLT) door Euroclear en de hele financiële sector. Euroclear biedt aan de financiële markten onder meer een infrastructuur om transacties te verwerken en onderpanden te beheren. Steeds meer financiële partijen hebben al experimenten met DLT achter de rug en willen de eerste commerciële oplossingen in de markt zetten. Een belangrijke speler is het consortium Fnality, met zeventien internationale banken, waaronder ook het Belgische KBC en het Nederlandse ING. Euroclear heeft in maart aangekondigd toe te treden tot het consortium.

Euroclear werkt samen met Fnality om via DLT een innovatieve oplossing te bieden voor het afwikkelen van digitale effecten tegen digitaal geld. De oplossing moet de snelheid en efficiëntie verhogen voor een reeks post-tradetransacties en rentebetalingen.

Meer in het topic: