Europese bedrijven geven veel hogere prioriteit aan ESG-risico’s

29 april 2022
Europese bedrijven geven veel hogere prioriteit aan ESG-risico’s

Veel wereldwijde bedrijven geven nog steeds geen prioriteit aan milieu-, maatschappelijke en bestuursrisico’s (ESG - Environmental, Social, Governance) op bestuursniveau.

Dit creëert zorgwekkende hiaten in hun evaluatie en beperking van deze toenemende gevaren, volgens Marsh, een wereldwijd actieve verzekeringsmakelaar.

Tussen juli 2020 en juli 2021 werden de jaarverslagen onderzocht van de bedrijven die deel uitmaken van de FTSE100 Index, alsook van 60 toonaangevende bedrijven die genoteerd zijn op de New York Stock Exchange, Euronext en de Hong Kong Stock Exchange. Verzekeringsmakelaar Marsh, bijgestaan door Cranfield University (VK) analyseerde de sleutelwoorden in de risicoparagrafen van de jaarverslagen van deze bedrijven om inzicht te krijgen in hoe bedrijven de ESG-risico's evalueren. Zo identificeert het onderzoek de trends in ESG-rapportage en meet het de paraatheid van bedrijven om te reageren op toekomstige ESG- en pandemische risico's.

Lokale verschillen en gelijkenis

Uit het onderzoek blijkt dat de Euronext genoteerde bedrijven het meest bezorgd zijn over ESG-blootstellingen aangezien 90% van hen de ESG-risico's als een belangrijke prioriteit in hun jaarverslagen vermelden. Dit in tegenstelling met de bedrijven genoteerd aan de New York Stock Exchange waar slechts 35% ESG als een toprisico beschouwen, gevolgd door 30% voor de bedrijven genoteerd op de Hong Kong Stock Exchange. Slechts een vijfde (21%) van de FTSE100-genoteerde bedrijven (de Financial Times Stock Exchange Index) beschouwde ESG als een belangrijk risico in hun jaarverslagen.

Terwijl bijna alle organisaties in de steekproef milieurisico's vermeldden in de belangrijkste risicoparagrafen van hun jaarverslagen, waren de vermeldingen van sociale verantwoordelijkheid over het algemeen laag. Dit wijst op een concentratie op het milieuaspect van ESG-evaluatie over alle beurzen heen.