Privacyverklaring

Europese regels goed voor fintech

31 december 2018
Tekst
Peter Ooms

De regelgevende organisatie van de financiële sector in Europa heeft een gunstig effect op de ontwikkeling van fintech bedrijven. Dat beweert althans McKinsey in een recente studie.

Het advieskantoor McKinsey publiceert een studie waarin het een aantal evoluties op het vlak van fintech analyseert. De belangrijkste vaststelling is dat heel wat bancaire technologie is onderworpen aan strenge lokale regelgeving. In de VS is bijvoorbeeld een goedkeuring nodig in individuele staten om geldtransfers te mogen uitvoeren. Dankzij paspoortrechten kunnen Europese bedrijven met een licentie in één land meteen aan de slag in de hele EU. Dat verklaart waarom de Engelse fintechs WorldRemit en TransferWise éérst mikten op de EU vooraleer naar de VS te trekken. De Amerikaanse tegenhangers Xoom en Remitly waren erg laat om naar Europa te komen. Ze zijn nu nog steeds niet actief in Azië.

China heeft dan weer zeer weinig regelgevende beperkingen zodat nieuwe initiatieven er snel van de grond komen. Die spelen ook in op een beperkt aanbod in de lokale markt. Voor McKinsey is het duidelijk dat de aanpassing aan die regionale verschillen een sleutelrol speelt in de toekomstige evolutie van fintech.

Meer in het topic: