Privacyverklaring

Falen? Dat is niet het einde.

16 mei 2025
Tekst
Elien Verheye

Revival is sinds 2022 actief in Vlaanderen en biedt een vangnet voor ondernemers die na een faillissement opnieuw willen opstaan. Edouard Moreels klopte als ondernemer een jaar geleden bij Revival aan. Vandaag helpt hij mee om schaamte te overbruggen bij gefailleerde ondernemers.

Waar staan jullie voor en wat was jullie insteek om met Revival te starten?

“De insteek is vrij eenvoudig. Ik ben een gefailleerde ondernemer. Een jaar geleden ben ik failliet gegaan en heb ik de boeken moeten neerleggen. Ik ben toen in contact gekomen met Revival en daar heb ik de kans gekregen om het programma in Vlaanderen te introduceren. Sinds september 2024 werk ik bij Revival, ik probeer zoveel mogelijk visibiliteit te creëren om de angst bij ondernemers om contact op te nemen met ons te overbruggen. Ons programma is vrij jong, eind 2022 is Revival Vlaanderen gestart en tot op vandaag begeleiden wij een twintigtal ondernemers. Ik heb het zelf ook ervaren, dat schaamtegevoel, het stigma dat je krijgt als je failliet gaat. Je bent wel omringd door je naasten, maar eigenlijk ben je volledig alleen.”

Volgen ondernemers bij jullie individuele trajecten?

“Dat klopt, maar naast de individuele trajecten worden ook collectieve sessies georganiseerd waarbij alle vrijwilligers en ondernemers worden uitgenodigd. Er wordt een thema uitgelicht en het is ook een moment om te netwerken en zich niet alleen te voelen. Wij willen het falen echt gelijktrekken met ondernemen. Als je het niet probeert, kan je ook niet falen. Maar, tegelijkertijd proberen we de mensen ook te overtuigen dat ze niet bang moeten zijn om te ondernemen. Dat is een van de grootste pijnpunten vandaag de dag.

Pulse Foundation organiseert bijvoorbeeld FuckUp Nights, een concept dat komt uit Mexico. Een avond waarbij we gastsprekers uitnodigen die hun failure komen toelichten, ze zijn daarvoor niet failliet gegaan, maar hebben wel bepaalde obstakels meegemaakt. Dat is eigenlijk om aan te tonen van: ‘Kijk, voor ik hier stond heb ik dit meegemaakt’.

Dat stigma is dat ook echt een ding?

“Zeker en vast. Vooral van banken en de overheid krijg je snel een stempel. Elke onderneming heeft andere afspraken en relaties met zijn bank. Je krijgt brieven waarin je in een mum van tijd alle leningen moet terugbetalen en alle interesten. Er komen geen menselijke handelingen aan te pas, want de brieven komen rechtstreeks uit hun computer gerold. Het moment waarop vervolgens al je rekeningen worden geblokkeerd, ben je precies een slecht mens voor de maatschappij. Ik was beschaamd: ‘Wat ga ik nu doen?’

De ondernemers die wij begeleiden bij Revival zijn mensen die willen herstarten, die ergens nog een sprankeltje hoop hebben. Wij geven geen psychologisch, financieel of juridisch advies, maar staan klaar om hen te begeleiden waar nodig. Er komen mensen uit diverse sectoren bij ons aankloppen, van een kruidenierswinkel tot een fitnesscenter. Het zijn voornamelijk kleine kmo’s of eenmanszaken.”

Wat zijn voor jou de belangrijkste takeaways? Wat heb je eruit geleerd?

“Ik wist bijvoorbeeld niet dat ik recht had op een overbruggingskrediet. Als je drie kwartalen in orde bent met je sociale bijdrage, heb je twaalf maanden recht op een minimum leefloon van 1.200 à 1.400 euro, afhankelijk van je situatie. Het zijn die kleine zaken die iemand hoop kunnen geven. Het creëert ademruimte en laat je toe om bepaalde facturen toch te betalen, want als gefailleerde heb je geen inkomsten meer.”

Heeft een traject bij jullie een vast framework of is het op maat van de cliënt?

“Elk traject is op de maat van de onderneming. Wij baseren ons op het programma dat bestaat in Frankrijk dat 60.000 Rebonds heet. In de board van de stichting zitten twee familieleden van de familie Mulliez, de stichters van Decathlon, Auchan en nog andere ketens. Vroeger werd de familie geconfronteerd met faillissement door het nationaliseren van het bedrijf ten tijde van Mitterrand. Vader Mulliez heeft toen 60.000 Rebonds gecreëerd om ondanks het faillissement werknemers te ondersteunen. Daarop hebben wij ons gebaseerd. Wij contacteren ondernemers op dag één, doen daarna een check-up en er gebeurt een evaluatiegesprek. De manier waarop de ondernemer wordt begeleid, wordt volledig door de coach ingevuld. Zo’n traject duurt gemiddeld twaalf à achttien maanden. Je hebt mensen die met de noorderzon verdwijnen, maar ook zij die tijdelijk terug als bediende aan de slag gaan, dan wordt de programmabegeleiding even stopgezet. Het is gratis, maar er wordt een zekere verbintenis of engagement gevraagd van de ondernemer.”

Meer in het topic: