Privacyverklaring

FDmagazine oktober 2022 - Edito. Wat is uw ESG-score?

24 oktober 2022
Tekst
Christine Huyge

Duurzaamheid maakt deel uit van de strategie van steeds meer organisaties. Met die trend komt ook de vraag naar duurzaamheidsrapporteringen. FDmagazine vroeg een paar financieel verantwoordelijken hoe zij zich schrap zetten voor die zware oefening.

Koen Janssens van NTT Data denkt alvast na over een update van de IFRS-norm later dit jaar (p.16-17). De IFRS Sustainability Disclosure Standards moeten vergelijkbare rapporten opleveren over financiële resultaten gelinkt aan duurzaamheid. Die zijn in de eerste plaats bedoeld voor investeerders en partijen op de kapitaalmarkt. “De adoptie van de nieuwe standaard is niet verplicht”, stelt Koen Janssens, “maar ik stel vast dat onze klanten van plan zijn om die norm te hanteren.” Van zijn kant verwacht Koen Van Parys van Proximus nog wijzigingen aan de teksten voor de EU Taxonomie. De commissie belooft zekerheid tegen eind 2022. “Het is natuurlijk vreemd dat we over zes tot acht maanden al moeten rapporteren volgens een standaard die nu nog niet bestaat. Daarbij moeten we dan ook nog eens de resultaten laten auditeren door een externe partij.” Hij heeft alvast teams gevormd die de verschillende thema’s opvolgen.

Net als zijn collega’s past Juan Jose Piedra Galan van Sandoz Industrial zijn mindset aan. Hij beseft dat hij als cfo “volledig verantwoordelijk zal zijn voor de publicatie van de duurzaamheidsgegevens. Ik moet als cfo dat rapport ondertekenen”.

Uit een ander gesprek (p.7 e.v.) blijkt dat ook de cfo van Gimv de duurzaamheidsrapportering ziet als een uitdaging. Kristof Vande Capelle stelt eveneens vast dat een duidelijk kader ontbreekt. Voor duurzaamheidsrapporteringen ziet hij nog “een wildgroei aan systemen en labels”.

Het heeft een belangrijke aanbieder van handelsinformatie niet belet om uit te pakken met een “datagedreven score voor aspecten van de ESG” voor elk Belgisch bedrijf in zijn database. Door de ESG-score te integreren in alle bedrijfsprocessen (o.a. facilitymanagement, sales, hr, debiteurenbewaking) zullen bedrijven in staat zijn financiële return op lange termijn te verwerven en bovendien een positieve, sociale impact te genereren, zo beweert Graydoncreditsafe Belgium (p.28).

Ondertussen duwt ook technologie in die richting. Op onze CFO Conferenz (p.22) vertelde Bjarne Brié van Vlerick gepassioneerd over het algoritme dat hij mee ontwikkelt. De jonge doctoraatsonderzoeker in Accounting & Finance werkt aan een algoritme dat via tekstuele analyse alle klimaatgerelateerde informatie van bedrijven samenbrengt. Zo kan die snel geanalyseerd worden.

Uit een artikel op de site van FDmagazine blijkt dat de fintechsector van zijn kant hierin potentieel voor business ziet. Fintech Belgium weet zeker dat de wens bestaat “bij het grote publiek en in het bedrijfsleven” om duurzaam en inclusief te zijn. Fintechbedrijven creëren dan ook steeds meer innovatieve diensten waarin ESG centraal staat. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Bonsai, een toepassing die duurzame betalingen aanbiedt waarbij voor elke tien transacties een boom wordt geplant.

Dat mag allemaal nogal voluntaristisch klinken, de trend is wel duidelijk.

Meer in het topic: