Privacyverklaring

Financiële consolidatie en rapportering: een how to voor CFO’s

22 november 2021
Tekst
Partner Content

Consolidatie & rapportering: Het is een bekend gegeven dat leidinggevenden en bedrijfsleiders willen dat hun CFO een grotere rol speelt in de strategie van het bedrijf. Maar meer dan ooit worden CFO’s geconfronteerd met de groeiende behoefte om besluitvorming te ondersteunen met snelle, hoogwaardige en nauwkeurige informatie.

Dit proces van financiële consolidatie en rapportering werd lange tijd gezien als een wettelijke verplichting, alleen relevant voor finance. Tegenwoordig omarmen de meest succesvolle organisaties het, vanwege de strategische waarde. Goede financiële consolidatie stelt de CFO in staat om de chief executive te laten zien hoe de omzetgroei eruit ziet. Daarnaast geeft het een visie op de financiële gezondheid van de organisatie in alle divisies en dochterondernemingen.

Zelfs zonder de rapporteringsvereisten, gedecentraliseerde rapporteringssystemen en M&A’s is het financiële consolidatieproces al moeilijk genoeg. Toch zijn bedrijven nog steeds bezig met verouderde legacy-systemen en/of afzonderlijke applicaties die niet goed met elkaar integreren. CFO’s die het voortouw willen nemen voor verandering en groei, en de strategie willen helpen sturen, moeten eerst afstappen van verouderde methoden.

Wat is financiële consolidatie?

Financiële consolidatie is niet bepaald nieuw en hangt af van de reikwijdte van uw bedrijf. Het gaat om het combineren van financiële boekhoudfuncties van dochterondernemingen en het verplaatsen ervan, voor rapporteringsdoeleinden, naar het niveau van de moedermaatschappij. In dat proces moet rekening worden gehouden met de omrekening van vreemde valuta, eliminatie van intercompany-transacties en saldi, het aanpassen van journaalposten en gedeeltelijke eigendom. Ook specifieke rapporteringsregels en -voorschriften, zoals de International Financial Reporting Standards (IFRS), spelen daar een rol bij.

Het doel van consolidatie

Het historische doel van consolidatie was om te voldoen aan regionale en internationale rapporteringsvereisten. De laatste tijd heeft het een meer strategische functie gekregen. Dit geldt vooral meer recent, door de schokgolven die de coronapandemie binnen organisaties en financiële kantoren over de hele wereld teweeg bracht. McKinsey & Company meldde bijvoorbeeld dat de pandemie de groei van tien jaar e-commerce tot slechts negentig dagen had gecomprimeerd. De pandemie versnelde ook het tempo en het aantal fusies en overnames.

Onder deze omstandigheden moeten CFO’s diepgaande en nauwkeurige inzichten bieden over de financiële gezondheid van de organisatie. Dit moet bovendien kansen bieden voor groei en operationele efficiëntie, allemaal zo real-time mogelijk.

Afstemmen op budgettering en planning

Het spreekt voor zich dat financiële consolidatie de noodzakelijke eerste stap is naar budgettering en planning. Immers, zonder een duidelijk beeld van waar u zich bevindt, is het niet mogelijk om uw korte- en langetermijndoelstellingen vast te stellen, noch de stappen die u zult moeten nemen om ze te bereiken.

Door gebruik te maken van financiële consolidatie bij budgettering en planning kunnen CFO’s plannen voor meerdere scenario’s bieden. Dit kan dan gepaard gaan met alternatieve roll-ups, effectiever toewijzen en een duidelijke keten van verantwoording. Volgens McKinsey & Company zijn de economische toppresteerders juist degenen die bepaalde kritieke taken steeds sneller en vaker uitvoeren, zoals portfolio-evaluatie voor mogelijkheden om toe te voegen of af te stoten.

Dus ook hier zijn snelheid en nauwkeurigheid cruciaal; eigenschappen die simpelweg niet mogelijk zijn zonder de juiste tools.

Consolidatietools

Vaker wel dan niet, komt het grootste obstakel voor de snelheid en kwaliteit van de informatie van een organisatie neer op de tools die ze gebruiken. Legacy-systemen en onverenigbare financiële platforms tussen dochter- en moederbedrijven hebben van die geconsolideerde visie meer een kunst dan een wetenschap gemaakt. Aan de andere kant, verwijdert uitmuntende CPM-software dat giswerk en die menselijke fouten en maakt die het proces eenvoudiger, sneller en kostenefficiënter.

Verouderde systemen

Legacy systemen kunnen perfect geschikt zijn voor sommige ondernemingen en zelfs de voorkeur hebben. Vooral als ze diep in het bedrijf zijn ingebed. Maar deze systemen zijn, zoals hun naam al doet vermoeden, niet gebouwd voor de omgeving van vandaag. Ze zullen waarschijnlijk zelfs groei voorkomen, omdat ze duur kunnen zijn om te onderhouden en niet goed integreren met nieuwere, meer noodzakelijke technologie.

Enterprise Resource Planning systemen

Enterprise Resource Planning (ERP) is gebouwd voor operationele efficiëntie. Als procesaggregators hebben de meeste van hen ingebouwde consolidatiefuncties. Ze kunnen zelfs managementverslaggeving in zich hebben. De realiteit van ERP is echter dat een M&A-proces het vrijwel onmogelijk maakt om tot één enkel systeem te komen. Daarom hebben bedrijven om integratie-, proces- en kwaliteitsredenen de neiging om hun ERP te upgraden. Dat doen ze met een meer geavanceerde, beste in z’n soort add-on. Die moet hun financiële consolidatie en rapportering vereenvoudigen.

Corporate Performance Management (CPM) software

Dit zijn de meest geavanceerde tools die momenteel op de markt zijn. Ze bouwen voort op en perfectioneren ERP-functionaliteiten, maar dan op één platform. De meeste software is nu cloudgebaseerd. CPM-oplossingen bieden een schaalbaar model, dat soepel integreert met ERP’s tegen een fractie van de tijd en kosten van een typisch on-premise systeem. Het belangrijkste is dat CPM-software, door het automatiseren van belangrijke boekhoudprocessen, het risico op fouten minimaliseert en tegelijkertijd de snelheid en frequentie van het financiële consolidatieproces verhoogt.

Dit artikel is een eerste deel van een whitepaper van Sigma Conso. Lees het vervolg hier.

Meer in het topic: