Franse federatie van accountants lanceert Belgische e-invoicing tool

8 mei 2020
Franse federatie van accountants lanceert Belgische e-invoicing tool

De Franse organisatie van accountants ECMA (Expert-Comptable Media Association) en de Belgische Fintech-groep Unifiedpost ontwikkelen een elektronisch facturatieplatform voor accountants.

Het platform is een lokale aanpassing van Billtobox. Dat is een platform dat in 2018 door het Belgisch Instituut van Belastingadviseurs en Accountants (ITAA) werd opgezet. Billtobox biedt een gratis basismodule aan elke ondernemer zodat die zelf alle facturen elektronisch kan versturen en ook ontvangen. De technologie is volgens ITAA ook volledig onafhankelijk van standaarden. Billtobox zorgt zelf voor de omzetting naar het gewenste formaat van elke gebruiker. Bijkomende diensten - zoals langere opslagtijden - kunnen dan wel tegen betaling verlopen. “Op die manier leggen we de basis voor een volledige digitalisering van de samenwerking tussen bedrijven en hun accountantskantoren. Dat heeft een enorm potentieel. Niet minder dan één miljoen Belgische ondernemingen werkt met een extern boekhoudkantoor. En nu zien we ook een versnelling van de acceptatie”, zegt Bart Van Coile, voorzitter van het ITAA.

Gesprekken met andere landen

“Naast de uitbreiding van het model naar Frankrijk hebben we in België het cijfer van duizend aangesloten accountantskantoren overschreden”, meldt Bart Van Coile, voorzitter van het ITAA. “Dit zijn twee belangrijke stappen, en we zijn er zeker van dat andere landen zeer binnenkort zullen volgen.”

De Franse uitrol is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de elektronische facturatie in heel Europa.

Het platform van de Franse accountants, « jefacture.com », is verbonden met het Belgisch initiatief. Franse facturen zullen automatisch compatibel zijn met die van het Belgisch model en omgekeerd.

Eenvoud en betrouwbaarheid

Het voordeel van dit concept is dat het de ondernemer een eenvoudig te gebruiken software biedt die hij direct kan koppelen aan de software van zijn accountantskantoor. Bovendien wordt de vertrouwelijkheid gegarandeerd omdat de gegevens niet alleen softwarematig worden beschermd maar ook onder de deontologie van de erkende economische beroepsbeoefenaar vallen.

In een tijdperk dat door de coronaviruscrisis op zijn kop is gezet, gaat de veralgemening van de elektronische facturering in Europa nog steeds door, zo wordt niet alleen de fysieke verzending van documenten vermeden, maar eveneens verminderen de kosten en de administratieve verwerkingstijd.