Lander Kenis scherpte het afgelopen academiejaar zijn timemanagementvaardigheden aan. Hij behaalde zijn bachelor Business Engineering, leidde als praeses de studentenvereniging Hermes Diepenbeek en kluste bij als redder in het zwembad. Maar bovenal is hij gepassioneerd door duurzaam ondernemen.
1. Vanwaar de keuze voor de studie Handelsingenieur?
“De variatie aan vakken geeft de doorslag, net zoals de talrijke potentiële beroepskeuzes na de studies. Ooit wil ik misschien ondernemer worden, maar eerst zou ik graag enkele jaren werken in consultancy. Mijn bachelor behaalde ik in Hasselt. Voor mijn master trek ik naar Leuven. Daar is er een ruimere keuze aan bijkomende vakken en studierichtingen. Ik ga er naartoe met enkele vrienden met wie ik al aan projecten werkte. Wie weet, richt ik samen met hen in de toekomst een bedrijf op in het domein van operationeel duurzaamheidsadvies.”
2. Waarom staat duurzaamheid hoog op jouw agenda?
“Ik ben gedreven door innovatie en wil duurzaam ondernemen. Zo draag ik bij aan de wereld van morgen. Ik volgde het keuzevak duurzaamheid. Voor mijn bachelorproef onderzocht ik een duurzaamheidsvraagstuk in de landbouw. Ik kreeg een dataset van concentraties stikstof en fosfor in de agrarische sector in de Verenigde Staten ter beschikking. Ik onderzocht de invloed van een subsidieprogramma op de sterkte van die concentraties. Bij een optimaal subsidieprogramma merk je een daling van de concentraties. Als praeses organiseerde ik met de studentenvereniging een bedrijfsbezoek bij Encon, een bureau dat bedrijven helpt in de transitie naar duurzaamheid. De ceo is een voormalige praeses van dezelfde studentenvereniging. Hij heeft een passie voor duurzaamheid en vertelt daar uitbundig over. Dat werkt aanstekelijk en sluit aan bij mijn persoonlijke visie.”
3. Hoe verliep jouw jaar als praeses van Hermes Diepenbeek?
“Ik was praeses voor alle economische studenten, een leerrijke en mooie ervaring. Ik raad iedereen aan om bij een vereniging aan te sluiten. Je doet ervaringen op voor het leven en bouwt er een interessant netwerk mee uit. Het praesidium telt 32 personen. Het is een vriendengroep die hard werkt. We organiseren TD’s, cantussen, bedrijfsbezoeken, sportactiviteiten, een politiek debat en tal van andere activiteiten. Ik hanteer als praeses geen hiërarchische piramidestructuur, maar installeerde thematische werkgroepen. We nemen gezamenlijk verantwoordelijkheid, er is veel ruimte voor inspraak en we komen tot gedragen besluitvorming. Mijn inspiratie haalde ik onder meer uit managementboeken zoals dat van Peter Thiel ‘Zero to one’. Dat gaat over de kunst om iets geheel nieuws te creëren in plaats van iets toe te voegen aan wat al bestaat.”
4. Deed je ook werkervaring op?
“Ik werkte als vrijwillig stagiair bij adviesbureau Van Havermaet. Eerst draaide ik mee in de afdeling M&A, daarna in businessconsulting. Bij JBC had ik de kans om mee te werken in de duurzaamheidsafdeling. Daarna wonnen we in dat domein de FTI Innovation Award 2024 op de Flanders Technology & Innovation-hackathon. Daarnaast heb ik een studentenjob als redder in het zwembad van Hasselt. Ik zit op kot in Hasselt en kan deze job er tijdens het jaar bijnemen. Vroeger heb ik zelf op hoog niveau gezwommen. Nu trek ik vaak baantjes voor ik aan de slag ga als redder.”
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.