Privacyverklaring

Achteruitgang betaalgedrag Federale overheid opvallend

20 februari 2019
Tekst
Peter Ooms

Graydon Barometer Betaalgedrag 2018. Na stagnatie in het eerste semester daalt de kwaliteit van de betalingen in de tweede jaarhelft 2018

Gedurende het afgelopen jaar 2018 is de kwaliteit van betalingen in het Belgische bedrijfsleven afgenomen. Waar in het begin van het jaar facturen gericht aan bedrijven in Brussel nog het beste werden voldaan, ligt het betaalgedrag momenteel lager dan in Vlaanderen en Wallonië. Dat blijkt uit de jongste Barometer Betaalgedrag van bedrijfsinformatiespecialist Graydon in samenwerking met Unizo. Momenteel betalen Belgische bedrijven en overheden bijna 70 procent van de facturen binnen de afgesproken termijn. Eén factuur op tien is een wanbetaling, die véél te laat of niet meer wordt betaald. Vooral de achteruitgang in het betaalgedrag van de Federale overheid trekt de aandacht.

Daling in derde trimester

Na een stagnatie in de eerste helft van 2018, daalt de kwaliteit van de betalingen in de tweede jaarhelft 2018. “Ondanks het feit dat een derde trimester steeds een dip vertoont, was de daling in het derde trimester fors”, constateert Eric Van den Broele. Hij is Senior Manager Research and Development van Graydon. “We kwamen uit op het laagste resultaat in de afgelopen vier jaren. Dat kon in de laatste maanden van vorig jaar dan ook niet meer goed gemaakt worden.

Meer in het topic: