Privacyverklaring

Groene lening voor Jan De Nul

28 november 2019
Tekst
Peter Ooms

Voor de financiering van de twee installatieschepen Les Alizés en Voltaire maakt de groep Jan De Nul voor het eerst gebruik van een groene lening. Het consortium van banken bestond uit KBC Bank, BNP Paribas Fortis, ING Luxembourg, Rabobank en Belfius Bank.

Les Alizés, dat in 2022 moet opgeleverd worden, behoort samen met de Voltaire tot de categorie offshore installatieschepen. Die zijn in staat om de nieuwste generatie van windparken op zee te bouwen. Het schip is uitgerust met een kraan met een hefvermogen van 5.000 ton. Daardoor kan het meerdere stuks van de grootste en zwaarste funderingen voor windmolens in één trip naar de installatieplek op zee brengen en installeren.

Voor de financiering van de projecten sprong Jan De Nul op de kar van de groene leningen. Sinds 2017 is de markt van duurzame financieringen fors gegroeid en in 2019 werd deze trend onverminderd verder gezet. In de eerste jaarhelft van 2019 staat de teller op 49,6 miljard dollar. Dat is goed voor een toename met 47% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De EMEA-regio is daarbij de drijvende kracht.

Duurzame financiering

De aan duurzaamheid gekoppelde leningen bedroegen aan het eind van het derde kwartaal van 2019 in totaal 71,3 miljard dollar. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de 32 miljard dollar aan transacties die in dezelfde periode in 2018 werden aangegaan. Europa heeft het voortouw genomen met 74% van het volume tot nu toe in 2019. Maar het tempo neemt toe in Azië (14%), Amerika (11%) en Japan (1%).

Bron: KBC

Snelgroeiende vraag

Op de totale markt van de duurzame financiering maken groene leningen als gevolg van de striktere criteria met 16% nog een minderheid uit. Een groene lening moet immers integraal gebruikt worden voor de financiering van groene projecten.

Bron: KBC Group - The Front Row

Meer in het topic: